Elhunyt Stanislaw Lem sci-fi író

Vágólapra másolva!
Életének nyolcvanötödik évében elhunyt Stanislaw Lem lengyel író. A tudományos-fantasztikus irodalom klasszikusa egy krakkói klinikán halt meg.
Vágólapra másolva!

A Solaris és a Kiberiáda című könyvek világhírű írója 1921. szeptember 12-én született az ukrajnai Lembergben. 1946 óta publikált, műveit összesen 41 nyelvre fordították le, és 27 millió példányban keltek el világszerte.

Stanislaw Lem a világ egyik legnevesebb, legtöbbet megfilmesített sci-fi írója volt. A Solaris című könyvéből 1972-ben Andrej Tarkovszkij szovjet rendező készített legendássá vált filmet, majd 2002-ben Steven Soderbergh amerikai filmrendező szintén filmre vitte a történetet.

A hetvenes években született könyvei közül kiemelkedik A tudományos-fantasztikus irodalom és a futurológia (1970) című esszékötete, amelyben a jövőkutatás alapvető kérdéseivel és lehetőségeivel foglalkozva mintegy mellékesen megírta a science-fiction irodalom történetét is.

1982-ben ösztöndíjjal Nyugat-Berlinbe ment, aztán családjával Bécsbe költözött, ahonnan 1988 őszén tért vissza Krakkóba. Közben, 1987-ben a Béke a földön című regénye után bejelentette, hogy szépírói pályáját befejezettnek tekinti, s a továbbiakban csak esszéket és tanulmányokat publikál. Elege lett a science fictionből, mert már nem tudott az elvárásainak megfelelő jó könyveket írni.

Lem sosem tartozott a tipikus sci-fi írók közé. Egyrészt, mert nem angol nyelvű íróként is világsikert aratott, másrészt mert mindig különvéleménye volt a tudományos-fantasztikus irodalom mibenlétéről, sőt állandóan hangsúlyozta kollégáival szembeni fenntartásait is. Így történhetett meg, hogy Amerikában a sci-fi írók szövetsége tiszteletbeli taggá választotta, majd ki is zárta soraiból. Lemnek meggyőződése volt, hogy ebben a műfajban nem egyszerűen tudományos-fantasztikus meséket kell gyártani, hanem a jövő alakulásának reális, a tudományos-technológiai fejlődéssel megalapozott lehetőségeit kell számba venni.

A sci-fi íróból lett futurológust később a jövőfilozófia, a nanotechnológia, a világmindenség hallgatása, a tudomány végső lehetőségeinek kérdései, s az általa fantomatikának nevezett virtuális valóság foglalkoztatták. Nem mindennapi képzelőereje, írói tehetsége elismeréseként és a lengyel kultúrának tett szolgálataiért 1996-ban Fehér Sas érdemrenddel tüntették ki, 2001-ben pedig neki ítélték a legnagyobb lengyel kulturális kitüntetést, az Arany Jogar-díjat. A párizsi Nemzetközi Csillagászati Akadémia 1992-ben úgy döntött, hogy Stanislaw Lem-kisbolygó névre keresztelik az addig 3836-os számon nyilvántartott planetoidát.