Sok osztrák megbukna az állampolgársági vizsgán

Vágólapra másolva!
Sok osztrák megbukna az állampolgársági vizsgán, amelyet az osztrák állampolgárságért folyamodó külföldieknek áprilistól kötelező letenniük Ausztriában - ez állapítható meg annak a közvélemény-kutatásnak az adataiból, amelyet vasárnapi számában ismertetett a Kurier című osztrák napilap.
Vágólapra másolva!

A felmérésben résztvevő választópolgárok 30 százaléka például nem tudta, hogy az osztrák parlament tagjait 4 évre választják meg. A törvényhozás tagjainak a számát (183 képviselő) csak a válaszadók 60 százaléka tudta helyesen kiválasztani - a helyes választ is tartalmazó - három lehetséges válasz közül. Tizenkét százalék nem tudta, hogy koalíciós kormány van hivatalban Ausztriában, míg csak 53 százalék tudta, hogy az önkormányzati hivatalt magisztrátusnak hívják a városokban. Ausztria EU-csatlakozásának az időpontját (1995) csak a válaszadók 67 százaléka tudta helyesen kiválasztani három lehetséges időpont közül, és mindössze 59 százalékuk tudta, hogy az uniónak jelenleg 25 tagja van. (20 százalék szerint 20 tagja, 15 százalék szerint 15 tagja van az EU-nak, 5 százalék pedig nem tudott válaszolni.)

E kérdések kérdésköre azt követően került az osztrák tömegtájékoztatás érdeklődésének a homlokterébe, hogy a parlament határozata értelmében április elejétől a nyelvvizsga mellett állampolgársági vizsgát is kell tenniük az állampolgárságért folyamodóknak. Tizennyolc kérdésből legalább 9-re helyesen kell válaszolni ahhoz, hogy valaki megkapja az osztrák állampolgárságot. A belügyminisztérium szóvivője szerint az "utóvizsgák" számát nem korlátozzák, jóllehet eredetileg csak háromszor próbálkozhatott volna egy külföldi a kérdéssor kitöltésével.

A 8,17 milliós Ausztria állampolgárai közül becslések szerint egymillió külföldön született.