Leszavazhatják az ukránok a narancsos forradalmat

Vágólapra másolva!
Vasárnap tartanak többek között parlamenti választásokat Ukrajnában. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a narancsos forradalom óta eltelt szűk másfél évben a forradalmárok eljátszották a szavazók bizalmát, és visszatérhet a 2004-ben csalás miatt elűzött volt elnök.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel 7 (közép-európai idő szerint 6) óra óta szavazhat a közel 37 millió ukrán választópolgár. Ukrajnában parlamenti, helyi és regionális önkormányzati, illetve polgármesteri választásokat tartanak. A parlamenti választások eddigi viszonylag alacsonyabb tétjét egy tavalyi alkotmánymódosítás emelte meg, amely az elnök helyett a miniszterelnökre bízott nagyobb hatalmat.

A szavazásra nem sokkal több mint egy évvel azután kerül sor, hogy a narancsos forradalom során Viktor Juscsenko szerezte meg a hatalmat. A forradalom vezéralakja azonban sokat vesztett népszerűségéből ez alatt az egy év alatt, a lassú reform, a stagnáló gazdaság és a forradalmi táborban bekövetkezett szakadás miatt. Sokak azonban még bíznak benne, Nyikolaj, a kijevi taxisofőr például biztosan rá szavaz, bár sem jobban sem rosszabbul nem él mint másfél éve - mondta az [origo] tudósítójának.

A szűk másfél éve választási csalás vádjával a narancsos forradalomban elkergetett Viktor Janukovics ugyanakkor nagy visszatérésre számíthat. Hívei szerint Ukrajnának nincs szüksége a NATO-ra, mert csak Oroszországot haragítaná feleslegesen magára és az Európai Unióra sem, amely csak drágulást hozna, de az életszínvonal emelkedését nem. Legalábbis így érvelt tudósítónknak egy idős úr, aki mindenféle párt kampány-kütyüjeit árulta a narancsos forradalom idején elhíresült téren, a Majdanon.

Irina, a könyvesbolti eladó ugyanakkor a forradalom után a korrupcióellenes intézkedéseken Juscsenkóval összevesző Tyimosenkóban bízik. Szerinte, ha ő kerülne hatalomra, minden megváltozna és az ország kikerülne a vérét szívó oligarchák hatalma alól.

45 párt, 7636 jelölt, 450 hely

A szavazók összesen 45 párt és pártszövetség 7636 jelöltje közül választhatnak, hogy kit juttassanak be a 450 tagú parlamentbe. A bejutáshoz valamennyi pártnak a szavazatok 3 százalékát kell elérnie. Az előrejelzések szerint erre hat formációnak van esélye: az ellenzéki Régiók Pártjának, a Viktor Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk pártszövetségnek, a Julija Timosenko Tömbnek (BJuT), az Ukrajnai Szocialista Pártnak, a leköszönő parlament elnöke, Volodomir Litvin által vezetett Nemzeti Tömörülésnek és az Ukrajnai Kommunista Pártnak.

A közvélemény-kutatások szerint a nagy esélyes - főként a 2004-es teljesületlen elnökválasztási ígéreteket követő kiábrándulás miatt - a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja (25 százalékra, és 180-190 parlamenti helyre számíthat), őt követi a "narancsszínű" Mi Ukrajnánk (20 százalék) és a BJuT (15 százalék) - egyes felmérések szerint Tyimosnekó pártja a második. Mivel egy párt sem lesz képes megszerezni a parlamenti helyek többségét, koalíciós kormányzásra lehet számítani, jóllehet az még bizonytalan, ki kivel lép szövetségre a szavazás után.

Egykori ellenfelét támogathatja a forradalmár

Janukovics pátjának pragmatikus szárnya ugyan nem zárja ki a koalíciót Juscsenko elnök pártjával, ám kérdés, mit szól ehhez a Régiók Pártjának konzervatívabb oldala, és Tyimosenkóék. A BJuT ugyanis az ellen dolgozik, hogy két ellenfele összefogjon, és bár van megállapodásuk a Régiók Pártjával arról, hogy közösen szavaznak a parlamentben, de ez nem feltétlenül jelenti, hogy koalícióra is lépnének egymással. Az [origo] tudósítója szerit ugyanakkor van arra esély, hogy Janukovicsék Juscsenko pártjának koalíción kívüli támogatásával kisebbségi kormányt alakítsanak.

Az MTI-nek szombaton nyilatkozó politikai szakértők azt tartották legvalószínűbbnek, hogy a választások után nagykoalíció jön létre az elnököt támogató Mi Ukrajnánk pártszövetség és a Viktor Janukovics vezette ellenzéki Régiók Pártja részvételével.

A választások Viktor Juscsenko szerint a legdemokratikusabb lesz az Ukrajnában eddig megtartottak közül. A szavazás tisztaságát 3500 külföldi - közöttük több magyar - megfigyelő kíséri figyelemmel. A kampány például mentes volt a gyilkossági kísérletektől és más súlyos bűncselekményektől, bár éles hangú kirohanásokban, a másik felet lejárató retorikában ezúttal sem volt hiány. Az ukrajnai tévénézők még egy parlamenti ökölcsatának is szemtanúi lehettek, de összességében a kampány a 2004 őszinél sokkal kultúráltabb volt - jelentette Boczka Károly, az [origo] Kijevben tartózkodó tudósítója.

[origo]/MTI