Janukovicsék állnak győzelemre Ukrajnában

Vágólapra másolva!
A Viktor Janukovics vezette ellenzéki párt áll győzelemre Ukrajnában az exit poll felmérések alapján. Kormányalakítása ugyanakkor mág bizonytalan, az eddigi nyilatkozatok alapján várhatóan a naracsszínű forradalom erői  lépnek egymással koalícióra. A felmérés szerint harmadik helyen álló Viktor Juscsenko elnök pártja ugyanis hajlik arra, hogy a tömbjével második helyen végzett Julia Tyimosenko legyen a kormányfő.
Vágólapra másolva!

A Viktor Janukovics vezette ellenzéki tömörülés végzett az első helyen a vasárnap tartott ukrán parlamenti választásokon - az Összukrajnai Szociológiai Szolgálat exit poll-felmérése szerint.

A felmérésből kiderül, hogy hét párt jutott be a parlamentbe. A Janukovics vezette ellenzéki Régiók Pártja (PR) 27,5 százalékot, a Julija Tyimosenko vezette Julija Tyimosenko Tömböt (BJuT) 21,6 százalékot, a hivatalban lévő államfőt, Viktor Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk Pártszövetség (NU) pedig 15,6 százalékot szerezett az exit poll szerint.

Rajtuk kívül a parlamentbe jutott még az Olekszandr Morozov vezette Ukrajnai Szocialista Párt , az Ukrajnai Kommunista Párt, a távolzó parlament elnöke, Volodimir Litvinov vezette Nemzeti Tömörülés és a Natalja Vitrenko radikális szocialista pártvezető irányította Népi Ellenzék Tömörülés.

Tyimosenko lehet a miniszterelnök

A felmérés szerint tömörülésével második helyen álló Tyimosenko bejelentette, kész a közeli napokban koalíciós megállapodást aláírni a narancsszínű erőkkel - a Viktor Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk pártszövetséggel és a szocialista párttal. Ehhez azt a feltételt szabta, hogy az általa vezetett pártszövetség alakítsa meg az új kormányt és adja a kormányfőt. A három erő együttesen abszolút többséggel rendelkezhet az új parlamentben. Tyimosenko közölte azt is, ha Juscsenko nem fogadja el miniszterelnökségét, akkor Janukoviccsal kell megegyeznie.

Roman Bezszmertnij, a Mi Ukrajnánk kampányfőnöke vasárnap este a narancsszínű erők és az elnök csapatának győzelmeként értékelte a választási eredményeket. Bezszmertnij szerint a Mi Ukrajnánk elfogadja, hogy a Tyimosenko-tömörülés adja az új kormányfőt.

Viktor Janukovics sem zárkózik el attól, hogy együttműködjön, akár Tyimosenkóval is. "Nincs olyan kompromisszum, amelyet nem fogadnának el a stabilitás és az ukrán gazdaság újbóli felvirágzása érdekében" - mondta.

Ukrajna az euroatlanti integráció útján

Miroslav Czech, a Reformi i Porjadok (Reformok és Rend) párt kampánystratégája, aki a narancssárga forradalom idején Juscsenko propagandájának kivitelezésében is közreműködött, elmondta, hogy nincs nagy jelentősége annak, hogy ki nyer a parlamenti választáson. A politológus szerint Janukovics pártja is az ukrán érdekek mellett áll ki, ráadásul pragmatikus politikusokból áll: Ukrajna az euroatlanti integráció útján fog továbbmenni az ő pártjának győzelme esetén is.

Nem elhanyagolható az sem, hogy Juscsenko elnök kezében maradnak az erőszakszervezetek és a külügyminisztérium - gyakorlatilag az államfő határozza meg a külpolitika irányait is. Ukrajna európaiságát és politikai érettségét bizonyítja a szakértő szerint az is, hogy a kommunista párt - szemben a volt szovjet tagköztársaságokkal - rendkívül kevés szavazatot gyűjtött.

Czech szerint Ukrajnában a narancssárga forradalom után visszafordíthatatlanul elindultak az Európába vezető demokratizálódási folyamatok. Felhívta a figyelmet arra is, hogy párhuzamként a keleti blokk országaiban (így Magyarországon is) a rendszerváltó koalíciók sorra felbomlottak, de ettől az európai integrációs törekvések nem akadtak el - idézte Boczka Károly, az [origo] Kijevben tartózkodó tudósítója.

MTI/[origo]