Nehézfémeket tartalmazó zagy került a Csiszla-patakba

Vágólapra másolva!
Kis mennyiségű, nehézfémeket is tartalmazó zagy került a romániai Máramaros megyében lévő egyik - már nem működő bánya - derítőjéből a Csiszla patakba - nyilatkozta Máramaros megye prefektusa.
Vágólapra másolva!

A román kormány helyi (RMDSZ-es) képviselője elmondta: csütörtök reggel a borsabányai bányakitermelő vállalathoz tartozó egyik, immár nem működő bánya derítőjénél meghibásodott egy szivattyú. Ez a berendezés a tiszta vizet hivatott átszivattyúzni a Csiszla-patakba. Mivel azonban a szivattyú csöve megrepedt, kis mennyiségű zagy került a Csiszlába.

A prefektus felhívta a figyelmet, hogy ez a "bányavíz" nem tartalmaz ciánt, csak nehézfémet. Azt is hangsúlyozta: olyan kis mennyiségről van szó, hogy mérgező anyag még a Visó-folyóba sem kerülhet, amely a Tiszába ömlik. Nincs tehát veszély - mondta a kormánytisztviselő, hozzáfűzve, hogy egyelőre sehol nem jeleztek mérgezést, halpusztulást.

Ettől függetlenül a prefektúra azonnal intézkedett - mondta Böndi Gyöngyike, jelezve, hogy a környezetvédelmi, a bánya- és vízigazgatóság, valamint a prefektúra szakemberei, akárcsak az ukrán szakemberek folyamatosan mérik az esetleges szennyezés mértékét. A meghibásodott szivattyút napokon belül kicserélik - fűzte hozzá.

Az eset okaként nevezte meg, hogy az említett helyen már nem működnek a bányák, a zagytározókat már nem tartják karban, a berendezések fokozatosan tönkremennek.