Lengyel diplomatát és újságírót inzultáltak Minszkben

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek és ütlegeltek a fehérorosz hatóságok két lengyel állampolgárt, egy diplomatát és egy újságírót Minszkben péntekre virradóra az Október téren - jelentette be Varsóban a lengyel külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A minisztérium szóvivője szerint Lengyelország volt minszki nagykövetét, Mariusz Maszkewiczet és a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap egy munkatársnőjét tartóztatták le a belorusz hatóságok. - Noha a fehérorosz fél nem tanúsított együttműködést, a minszki lengyel konzulnak sikerült találkoznia a két letartóztatott lengyellel - tette hozzá Pawel Dobrowolski.

Az incidens miatt péntek délután a lengyel külügyminisztériumba kérették a fehérorosz nagykövetet és "határozottan" tiltakoztak nála az erő alkalmazása miatt. A varsói kormány követelte, hogy tegyék lehetővé a kapcsolattartást az őrizetbe vett lengyel állampolgárokkal.

A szóvivő nem zárta ki, hogy más lengyel állampolgárokat is őrizetbe vehettek Minszkben péntekre virradóra, amikor a fehérorosz hatóságok feloszlatták az Alekszandr Lukasenko elnök újjáválasztása ellen napok óta tüntető tömeget, sátraikat pedig lerombolták.