Berlinben is találtak H5N1-es vadmadarat

Vágólapra másolva!
Berlinben is találtak a madárinfluenza H5N1-es vírusával fertőzött vadmadarat, egy egerészölyvet. Jordániában eközben három pulyka pusztult el a H5N1-től.
Vágólapra másolva!

Az elhullott egerészölyvre Berlin egyik külső kerületében bukkantak, majd a tetemet beküldték a szövetségi állategészségügyi intézetbe, ahol azt még egyszer megvizsgálják.

Valószínűleg kialakítanak a kerületben egy három kilométeres sugarú védőövezetet, tíz kilométer sugarú körben pedig egy megfigyelési övezetet. A városi kormányzat arra hívta fel a figyelmet, hogy ember nincs fertőzésveszélynek kitéve. Berlinen kívül korábban hat másik tartományban bukkantak H5N1-gyel fertőzött állatra.

Megjelent a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusaltípusa Jordániában is: a fertőzésben elpusztult három pulyka egy magángazdaságban az arab ország északi részén - közölte pénteken Szaíd Darvazan egészségügyi miniszter.

A miniszter a már elvégzett laboratóriumi tesztek eredménye alapján jelentette be biztonsággal a vírus megjelenését Adzslún város környékén. A szóban forgó állatokkal kapcsolatba került embereken elvégzett vizsgálat eredménye viszont negatív lett.

Jordánia korábban már megtiltotta a madarak importját, vásárolt 60 ezer adag madárinfluenza elleni humán gyógyszert, és elkülönített hétmillió eurónak megfelelő összeget egy esetleges járványkitörés megfékezésére. Az összeg nagy részét védőoltásra és a baromfitartók kártalanítására költenék.