Utcát neveztek el Horn Gyuláról a németek

Vágólapra másolva!
Horn Gyula volt külügyminiszter és miniszterelnök nevét viseli egy utca a közép-németországi Wertheim városának Reinhardshof negyedében. Az utcára a nemrég kezdődött németországi magyar kulturális évad szervezése közben bukkantak rá.
Vágólapra másolva!

A Horn Gyula utcában működő egyik üzem illetékese megerősítette, hogy a körülbelül 700 méter hosszú utcát valóban a magyar politikusról nevezték el. A német szokásoknak megfelelően az utcanévtáblára felfüggesztett fémlapon feltüntették a névadó néhány fontos életrajzi adatát: Horn Gyula születési évét, azt, hogy a vasfüggöny lebontása idején magyar külügyminiszter volt.

Horn Gyula már több elismerést is kapott Németországban, elsősorban azért, mert külügyminiszterként engedélyezte, hogy a kelet-német állampolgárok Magyarországon keresztüli eljussanak az NSZK-ba nem sokkal a rendszerváltás előtt.

Wertheim városa Würzburg és Frankfurt között, a Tauber folyócska és a Majna torkolatánál fekszik. Reinhardshof Wertheim ipari negyede, számos fémmegmunkáló üzemmel. A negyed utcáit híres politikusokról nevezték el, mások mellett Willy Brandt néhai szociáldemokrata kancellárról, Ludwig Erhard volt kereszténydemokrata kancellárról, a "német gazdasági csoda atyjáról", vagy Charles de Gaulle néhai francia köztársasági elnökről.

[origo]/MTI