Orkán tépázta meg az ausztrál banánültetvényeket

Vágólapra másolva!
Évtizedek óta nem tapasztalt erősségű vihar pusztított Ausztrália északkeleti partvidékén. A Larry nevű trópusi ciklon 280 kilométer per órás szelekkel érkezett. A vihar útjában minden második ház megrongálódott, leszakadtak a távvezetékek és komoly károk keletkeztek a fontos mezőgazdasági térség banán- és cukornádültetvényeiben.
Vágólapra másolva!

Erős viharzóna érte el Ausztrália északkeleti részét, a partokat a helyenként 280 kilométer per órás szelek által felkorbácsolt hullámok ostromolják. A Larry névre keresztelt trópusi ciklon a queenslandi Innisfailnél ért partot Cairnstól 100 kilométerre délre.

Több ezer embert kellett kitelepíteni a vihar elől, amely épületeket döntött romba és tetőket szakított le. Körülbelül, tucatnyi ember megsérült. A helyiek szerint évtizedek óta nem volt példa ilyen erejű viharra. A ciklon eredetileg a legerősebb, ötös fokozatú volt, de partot érés után négyesre mérséklődött.

A helyi katasztrófavédelem szerint minden második épület károsodott. Az ítéletidő megrongálta az elektromos vezetékeket is, több mint ötvenezer otthon marad áram nélkül, és komoly károkat okozott a környék banán- és cukornádültetvényeiben. A hatóságok jelentős károkra számítanak a fontos mezőgazdasági térségben.

A legjobban Innisfailt érte a vihar, a helyi rendőrség az orkán csúcspontján maga sem tudott intézkedni. "Nem hiszem, hogy lenne fa, amely állva maradt volna, vagy távvezeték, amely ne szakadt volna le" - közölte az egyik rendőr. John Howard miniszterelnök rendkívüli állapotot hirdetett.