Lukasenko örül, hogy elmaradt a forradalom

Vágólapra másolva!
Alekszandr Lukasenko vasárnap újraválasztott fehérorosz elnök szerint kézenfekvő, hogy elsöprő többséggel nyerte a választásokat és elmaradt az ellenzéki hatalomátvétel. Lukasenko szerint ez nem történhetett másképp. Az ellenzék szerint csalás történt, új választást követelnek. AZ EBESZ bírálta a szavazás tisztaságát, míg a FÁK megfigyelői szerint szabad volt a voksolás.
Vágólapra másolva!

"Nem sikerült az annyiszor bejelentett és annyira előkészített forradalom. Ez nem történhetett másképp" - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök, akit a vasárnapi voksoláson elsöprő többséggel választottak újra. Lukasenko 1994 óta áll a volt szovjet tagköztársaság élén.

Az előzetes adatok szerint Lukasenko 82,6 százalékot szerzett vasárnap, a részvételi arány rekord nagyságú, 92,6 százalékos volt. Az elnök tisztességesnek és demokratikusnak nevezte a választást, amelyet nem is lehetett volna meghamisítani, hiszen több mint 1200 nemzetközi, harmincezer hazai megfigyelő és több mint ezer újságíró követett figyelemmel. "Ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania itthon és külföldön is" - mondta.

Lengyel lapok keményen bírálták a fehérorosz választást. A varsói Zycie Warszawy Bronislaw Komorowskit, a lengyel ellenzéki liberális Polgári Platform egyik vezetőjét idézte, aki szerint "meg kell büntetni Lukasenkót a választási csalásért. A lengyelek meg akarják győzni az EU-t, hogy vezessen be szankciókat Fehéroroszország ellen" - mondta. Az EU külügyminisztereinek hétfői csúcstalálkozóján várhatóan szóba is kerül az esetleges büntető-intézkedések bevezetése.

A vasárnapi fehérorosz választásokat megelőzően kemény eszközökkel szorították vissza az ellenzéki tevékenységet, folyamatosak voltak a letartóztatások, verték szét a tüntetéseket. Az ellenzék vezető jelöltje, Alekszandr Milinkevics, az "egyesült demokratikus erők" jelöltje a szavazatok 6 százalékát kapta.

Az ellenzéki jelöltek szerint csalás történt. "Új választást követelünk" - jelentette ki Alekszandr Milinkevics. "Nem ismerjük el ennek a választásnak az eredményét. Ez nem választás volt, hanem a hatalom alkotmányellenes megragadása" - jelentette ki az ellenzék legnagyobb erejét vezető 58 éves egykori fizikus professzor. "Mi úgy tekintjük, hogy a fehérorosz kormány nem lesz törvényes" - tette hozzá. Egyúttal tömeges tüntetésre szólította fel az ellenzék híveit. "Hiszem, hogy a fehéroroszok felébredtek, legyőzték félelmüket és képesek kiállni jövőjükért" - mondta.

Az ellenzék legalább tízezer híve vonult az utcákra már vasárnap este is, hogy elutasítsa a szavazás eredményét. A hatóságok ugyanakkor azzal fenyegetőztek a múlt héten, hogy államcsínyt célzó terrorcselekményként fognak megtorolni minden, a választás eredményét kétségbe vonó tiltakozó akciót.

Az EBESZ bírálja, a FÁK szerint tiszta volt a szavazás

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőcsoportja szerint a voksolás nem felelt meg a szabad és tisztességes választás követelményeinek. Az államhatalom önkényes használata, a széles körű őrizetbe vételek azt mutatják, hogy a hatóságok semmibe veszik a gyülekezési, társulási és kifejezési szabadság alapvető jogát, és kétségeket ébresztenek az iránt, hogy a hatóságok készek-e eltűrni a politikai versengést - közölte a szervezet.

A Független Államok Közössége (FÁK) ugyanakkor szabadnak, nyitottnak és átláthatónak nevezte az elnökválasztást. Vlagyimir Rusajlo a FÁK megfigyelőcsoportjának vezetője, korábbi orosz belügyminiszter szerint csak technikai szabálytalanságokat észleltek, a szavazás fehérorosz törvényeknek megfelelően zajlott le. Rusajlo közölte, több helyen jogosulatlan személyek gyűjtöttek az elnökjelölteket támogató aláírásokat, és ezért nem volt hiteles sok, Alekszandr Milinkevics ellenzéki elnökjelöltet támogató aláírás.

A FÁK megfigyelői emellett a választások küszöbén sok állam által hangoztatott figyelmeztetéseket, a politikai és gazdasági korlátozó intézkedések kilátásba helyezését úgy értékelték, mint nyomásgyakorlási kísérletet a választási folyamatra. A szavazás "eredményeinek legitimitásához nem fér kétség" - közölte az orosz külügyminisztérium is.

Szankciókkal fenyeget az EU

Az EBESZ által az elnökválasztásokon tapasztalt szabálytalanságok miatt újabb szankciókat helyezetek kilátásba az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn. Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter, a tanács soros elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az EU-külügyminiszterek azonnal elítélték a jogsértéseket, de azt nem tudni, hogy pontosan milyen szankciókat léptetnek életbe. Ezeket várhatóan csak következő, áprilisi ülésükön véglegesítik.

Brüsszel korábban minimálisra csökkentette a kapcsolatokat a Lukasenko-kormányzattal, amelynek tagjait beutazási tilalommal sújtják. Feltehetően most ennek a tilalomnak a kibővítéséről lesz szó. Azokat sem fogják beengedni az EU-ba, akik felelősek a választáson elkövetett vétségekért. Gazdasági szankciók nem várhatók, mivel az unió fél a lakosságot érintő negatív hatástól.

A magyar külügyi tárca is felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy tartózkodjanak erőszak alkalmazásától a választási visszaélések ellen tiltakozó tüntetőkkel szemben.