Franciaországban továbbképzést kapnak az imámok

Vágólapra másolva!
Szeptemberben kezdi meg működését az a franciaországi intézet, amelynek célja muzulmán imámok képzése és párbeszéd megkezdése a különböző kultúrák között - közölték a szervezők hétfőn Párizsban.
Vágólapra másolva!

Az észak-franciaországi Lille-ben lévő, Avicennáról elnevezett társadalomtudományi intézetnek az a célja, hogy értelmezze és kidomborítsa a franciaországi és európai iszlám sajátosságait, amit a francia állam is régóta bátorít.

Mohamed Besari, a Franciaországi Muzulmánok Országos Szövetségének vezetője, aki évekkel ezelőtt kezdeményezte a projekt megvalósítását, elmondta: az intézetben francia és arab nyelvet éppúgy oktatnak majd, mint arab kultúrát, teológiát, művészetet és tudományt. Emellett azonban tantárgy lesz az európai jog, emberi jogok, valamint a szekularizáció. Hozzátette: az intézet multikulturális jellegét erősíti majd, hogy a tanítás programját meghatározó tudományos tanácsban a különböző vallások képviselői vesznek részt.

A képzést franciaországi és külföldi adományozók támogatásaiból tartják fenn, a finanszírozást átláthatóvá akarják tenni. Kezdetben 150 tanulóval indulnak, ebből ötvenen hét közben, míg százan hétvégén vesznek részt az oktatásban.

Franciaországban mintegy 5 millió muzulmán él, ez a legnagyobb muzulmán közösség Nyugat-Európában, ahol az iszlám a második legnagyobb vallás.