Meghalt a brit kormányfői hivatal macskája

Vágólapra másolva!
Elhunyt Humphrey, a brit miniszterelnöki hivatal nyugalmazott macskája, amely három kormányfőt szolgált ki. A hírt Tony Blair kormányfő szóvivője személyesen jelentette be a sajtónak hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Downing Street macskája a becslések szerint 18 év körüli lehetett; halálát vesebántalmak okozták. Humphrey 1989-ben kóbor macskaként tévedt be az akkor Margaret Thatcher lakta Downing Street 10.-be, és első gazdájával együtt három kormányfőt szolgált ki.

Végig kitöltötte hivatali idejét Thatcher utódja, John Major alatt, és rövid ideig a jelenlegi miniszterelnököt, az 1997-ben hatalomra került, munkáspárti Tony Blairt is szolgálta, de fél év után távozott a rezidenciáról. Ez annak idején olyan feltűnést keltett, hogy a konzervatív ellenzék parlamenti kérdések formájában érdeklődött Humphrey holléte és hogyléte felől.

Mint kiderült, a macskát a kabinetiroda egy alkalmazottja vette magához, és a Downing Street akkoriban hevesen cáfolta azokat a mendemondákat, hogy Humphrey szűrét Cherie Blair, a miniszterelnök felesége tette ki.