Halállal fenyegetik a fehérorosz tiltakozókat

Vágólapra másolva!
Folynak az elnöki választások Fehéroroszországban, miközben az ellenzék a szavazás befolyásolásáról beszél. A jelenlegi elnök, Alekszandr Lukasenko ellenfelei a szavazófülkék nyolc órai lezárása után tömegtüntetésre hívtak fel: szerintük a jelenlegi vezetés befolyásolja a szavazást. A választási csalás elleni tiltakozással kapcsolatban Lukasenko kijelentette: meg fognak akadályozni minden megmozdulási kísérletet.
Vágólapra másolva!

A rendőrség kijelentette: minden tiltakozót, aki "a jelenlegi helyzetet destabilizálni próbálja", terroristaként kezelnek majd, és szembe kell nézniük a halálbüntetéssel is. Elemzők szerint a korábbi választások alkalmával is voltak hasonló fenyegetések, melyek akkor is arra irányultak, hogy elriasszák a népet a tiltakozástól. Lukasenko legfőbb ellenfele, Alekszandr Milinkevics korábban azt nyilatkozta: az elnök a választási csalás révén juthat vissza hetven százalékos támogatottsággal a hatalomba - írja a BBC.

A választási eredmény szinte biztosan előre jelezhető: a nagy esélyes ismét Alekszandr Lukasenko, aki főleg vidéken továbbra is népszerű, az ország "stabilitásának" és a szovjet idők viszonylag elfogadható életszínvonalának megőrzése miatt.

A választáson egyébként négy jelölt indult: Alekszandr Lukasenko, aki az országot 1994 óta irányítja, és immár harmadszor indul az elnökségért, továbbá két ellenzéki politikus, Alekszandr Milinkevics, az "egyesült demokratikus erők" jelöltje és Alekszandr Kozulin, a Fehérorosz Szociáldemokrata Gyűlés vezetője, valamint az elnök szövetségesének számító Szergej Gajdukevics, a liberális demokrata párt vezetője.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint reggel hét órakor nyíltak meg Fehéroroszországban. A szavazás kedd óta tart: az előzetes szavazáson a közel 7 millió szavazásra jogosult húsz százaléka adta le szombat estig a voksát.

A választások tisztaságára ezernél több külföldi megfigyelő felügyel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi jogok Hivatala (ODIHR) mintegy 450 képviselője, a három balti állam kivételével a volt szovjetköztársaságokat tömörítő Független Államok Közössége körülbelül 300 megfigyelője, civil szervezetek, több külföldi ország képviselői és független meghívottak.

Rend van, szabadság alig

George W. Bush amerikai elnök szerint Lukasenko Európa utolsó diktátora. A fehérorosz elnök azonban szívesebben hívatja magát Nagy Jótevőnek vagy Batkának, azaz Apának. Lukasenko elemzők szerint vonzódik a szovjet típusú berendezkedéshez: az országban tervutasításos rendszerben termelnek a gyárak és mezőgazdasági üzemek. A vállalatok 80 százaléka állami kézben van. Munkanélküliség szinte nem létezik, tavaly a hivatalos statisztikák szerint 1,9 százalék volt, a foglalkoztatás gyakorlatilag teljes. "Mindenki kap munkát, aki dolgozni akar" - mondja az elnök.

Ezzel együtt az életszínvonal magasabb Belorussziában, mint Ukrajnában vagy Oroszországban. Bár az átlagkereset alig haladja meg a 200 eurót (52 ezer forint), a mesterségesen alacsonyan tartott áraknak köszönhetően ez viszonylag kényelmes megélhetésre elegendő. Lukasenko ellenfelei szerint a gazdasági növekedés átverés, annak jelentős részét az orosz asszisztálásnak köszönhetik.

A március 19-i választásra történő felkészülés jegyében 2005 szeptemberében felfüggesztették az utolsó nem állami kézben lévő fehérorosz lap működési engedélyét. Azóta csak a kormányzati ellenőrzés alatt álló lapok jelenhetnek meg hivatalosan. A hivatalos megfogalmazás szerint az elnök rágalmazásáért, a valóságban az elnök kritizálásáért több év börtön jár. Az országban reklámok alig vannak, a legtöbbet erkölcstelensége miatt tiltják. Helyettük sztálinista pompa és a rendőrség plakátjai uralják az utcákat.

Az elmúlt években szinte teljesen elfojtották az ellenzéki tevékenységet, állandóak voltak a titokzatos eltűnések. A lakosság saját bőrén is tapasztalja az ellenőrzést: az elhajlókat jó elbocsátják, rossz esetben soha többé nem látja őket senki. Tűntek már el így korábbi vezető hivatalnokok és jelentéktelen ellenzéki szervezkedők is. Az elmúlt hetekben folyamatos volt az ellenzéki aktivisták és politikusok letartóztatása, legtöbben rágalmazás miatt kerültek lakat alá. A fehérorosz belbiztonsági szolgálat, melynek neve még mindig KGB, állítólagos ellenzéki szervezkedést leplezett le, amely az elnök hatalmának megdöntésére és a rend felforgatására irányult.

A választásokra való felkészülés jegyében megszigorítottak a szólásszabadságot korlátozó törvényeket is. Az új szabályok szerint az is szabadságával fizet, aki Fehéroroszországot rossz színben tünteti fel külföldön.