170 tüntetőt vett őrizetbe a párizsi rendőrség

Vágólapra másolva!
Csaknem százhetven tüntetőt vett őrizetbe a francia rendőrség a fiatalok első munkavállalásáról szóló törvény elleni párizsi megmozdulások során szombaton késő este. Az ország legnagyobb szakszervezetei és diákszervezetei ultimátumot intéztek a francia kormányhoz vasárnap hajnalban.
Vágólapra másolva!

Szerte Franciaországban a nap folyamán egyetemisták, középiskolások és munkavállalók százezrei tüntettek a törvény ellen. A Dominique de Villepin miniszterelnök által kulcsfontosságúnak tekintett törvény alapján a munkaadóknak jogukban áll indoklás nélkül felmondani a 26 évnél fiatalabb munkavállalóknak az alkalmazás első két éve alatt.

A tüntetések elsősorban a fővárosban erőszakos cselekményekbe torkoltak. Párizsban a fiatalok gépkocsikat gyújtottak fel, illetve rongáltak meg, s üzletek kirakatait zúzták be. A rendőrség könnygázt vetett be a randalírozók ellen, s hivatalos közlés szerint 166 tüntetőt őrizetbe vett. Az összecsapások során 7 rendőr és 17 tüntető megsebesült.

A diákmozgalmak, a szakszervezetek és a baloldali pártok több mint 150 tüntetést szerveztek országszerte a demonstrációk harmadik napjára, s mintegy másfélmillió embert sikerül mozgósítaniuk.

A miniszterelnök, Dominique de Villepin továbbra is kitart a munkaerőpiacon a kormány szerint nagyobb rugalmasságot biztosító törvény mellett, noha a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint már a franciák 68 százaléka sürgeti annak visszavonását.

Ultimátumot intéztek a francia kormányhoz az ország legnagyobb szakszervezetei és diákszervezetei - vált ismerté vasárnapra virradóan Párizsban. Az egyik legnagyobb szakszervezet, a CFTC elnöke, René Valadon közölte: negyvennyolc órát adnak a kormánynak, illetve Jacques Chirac köztársasági elnöknek arra, hogy visszavonják a vitatott törvényt. A szakszervezeti vezető egyértelmű ultimátumról beszélt, s kilátásba helyezte, hogy követelésük elutasítása esetén egynapos általános sztrájkra kerülhet sor.

René Valadon hangoztatta azt is, hogy a szociális feszültségért a kormánynak kell viselnie a felelősséget. Az ultimátum azon a találkozón fogalmazódott meg, amelyet a szakszervezeti és a diákvezetők szombaton éjjel tartottak.

A részvétel Párizs mellett jelentős volt a vidéki nagyvárosokban, így Marseille-ben, Toulouse-ban és Rennes-ben is.