A Labour jelentős kölcsönt kapott magánszemélyektől

Vágólapra másolva!
Jelentős belpolitikai botrány kipattanása fenyegeti Tony Blair brit kormányfőt, mert az általa vezette Labour pénteken bevallotta, hogy eddig titkoltan a párt 14 millió fontnyi (20 millió euró) kölcsönt kapott magánszemélyektől.
Vágólapra másolva!

Ebből a hatalmas összegből finanszírozták a tavalyi választások kampányát, amely ismét győzelemre vitte a Munkáspártot. Több parlamenti képviselő is megdöbbent most, és azzal vádolja Blairt és belső körét, hogy titkos pártkasszát tart fönn. Kíváncsiságuknak adtak hangot pénteken azzal kapcsolatban, hogy pontosan mire ment el ez a sok pénz. A kialakulófélben lévő botrány tovább növelheti a párt megosztottságát.

A pártok finanszírozásáról szóló törvény szerint nem kell bevallani a kapott kölcsönöket. A felháborodást az okozta, hogy az elvben visszafizetendő jelentős összegeket nyújtó üzletembereknek cserébe parlamenti felsőházi helyet ajánlottak föl. A Lordok Házában a helyeket nem választás útján foglalják el.

A kölcsönök miatti felháborodás tovább nehezíti a miniszterelnök helyzetét, hiszen közben szívós harcok árán el kell fogadtatnia a párttal a közszféra megreformálására vonatkozó kormányterveket, a párt egyes csoportjai pedig sürgetik, hogy adja át a kormányfői széket utódjának, aki valószínűleg Gordon Brown pénzügyminiszter lesz.

Blair hevesen cáfolja, hogy felsőházi tagságot áruba bocsátott volna, de csütörtökön elismerte: tudott arról, hogy kölcsönt nyújtó magánszemélyeket felsőházi helyre jelölték. Blair felülvizsgálat alá vonta a pártok finanszírozásának szabályait.

A botrány árnyékot vet a kormányra is, amelyről pedig Blair kilenc évvel ezelőtt, a botrányok övezte konzervatív kormány leváltása után azt mondta: "fehérebb lesz a fehérnél".