Zenével, vitákkal indult az iraki parlament

Vágólapra másolva!
Három hónappal a választások után, több halasztás után megkezdte munkáját az iraki parlament. A képviselők zongorakíséretre vonultak be és a Koránt recitálták, majd nem tudtak megegyezni semmiben. A BBC szerint a frakciók közti viták hetekkel késleltethetik a kormány megalakulását.
Vágólapra másolva!

A december közepén megválasztott iraki parlament szigorú biztonsági intézkedések között kezdte meg első ülését csütörtökön. A képviselők Bagdad zöld zónájában ültek össze. Ez a szektor az egyik legjobban védett körzet Irakban.

A parlament a tervezettnél három nappal korábban, de több halasztás után ült össze. Az új kormány megválasztását késleltethetik a pártok közti vitás kérdések, például a vezető tisztségekről szóló, várhatóan elhúzódó megállapodás. Egyelőre a képviselőház elnökét sem sikerült megválasztani, mivel ez a tisztség is része egy nagyobb csomagnak, amivel nem tudnak zöld ágra vergődni a frakciók.

Komoly viták várhatók a miniszterelnök személyéről. A választáson győztes síiták által javasolt Ibrahim al-Dzsaafarit ugyanis a többi frakció egyelőre nem tartja elfogadható személynek a posztra.

A parlamenti ülés látványos külsőségek között zajlott. Az egyes etnikai csoportok és térségek képviselői zongorakíséretre vonultak be - írja a BBC. Ezután a 275 képviselő a Korán egyik énekét recitálta együtt.