Tülekedés volt Milosevic ravatalozásánál

Vágólapra másolva!
Egy belgrádi múzeumban ravatalozták fel csütörtökön Slobodan Milosevic holttestét. A múzeum bejáratánál kisebb tülekedés volt a koporsó érkezésekor. Milosevicet szombaton temetik el családi házának udvarán.
Vágólapra másolva!

Felravatalozták csütörtökön Slobodan Milosevicet egy belgrádi múzeumban. Egyelőre csak néhány száz ember érkezett a helyszínre, hogy lerója kegyeletét a hágai Nemzetközi Törvényszék börtöncellájában elhunyt volt jugoszláv államfő előtt. A temetést szervező Szerbiai Szocialista Párt (SPS) eredetileg azt tervezte, hogy csütörtök déltől ravatalozzák fel az államfőt a belgrádi villanegyedben, a Dedinjén található Jugoszláv Történeti Múzeumban (a volt Forradalmi Múzeumban). A koporsót szállító halottaskocsi azonban több mint másfél órás késéssel érkezett a helyszínre, ahol fotóriporterek, illetve külföldi tudósítók hada is várakozott órák óta.

A koporsó megérkezése után tülekedés támadt a múzeum bejáratánál. Az SPS egyik vezetője, Milutin Mrkonjic fegyelmezettségre szólította fel a volt államfő híveit, néhány rendőr is megpróbált rendet teremteni.

Milosevic koporsóját szerb zászló borítja, vörös rózsákból készült koszorú van rajta, előtte a volt államfő nagy méretű fényképe látható. A néhai államfő várhatóan szombat reggelig lesz felravatalozva a múzeumban, onnan a szerbia-montenegrói parlament épülete elé szállítják a koporsót, majd tovább szülővárosába, Pozsarevácba. Milosevicet családi házának udvarán temetik el.

Szakértői vizsgálat szerint a volt jugoszláv elnök halálát szívroham okozta, de elképzelhető, hogy olyan gyógyszert vett be, amely hatástalanította a neki adott vérnyomáscsökkentőket.

Egyelőre nem világos, hogy megérkezik-e a temetésre a volt államfő felesége, Mirjana Markovic. A belgrádi kerületi bíróság utasította a rendőrséget, hogy azonnal vonja be útlevelét, amennyiben beteszi a lábát az ország területére. A bíróság 15 ezer eurós óvadék ellenében érvénytelenítette a Markovic asszony ellen három éve kiadott elfogatási parancsot.

A törvényszék azonban csütörtöki közleményében leszögezte, hogy nem vonta vissza a vádlott előzetes letartóztatását, és megfosztják őt a szabadságától, amennyiben nem tesz eleget az idézésnek, és nem ad elfogadható magyarázatot távolmaradására. Az ingatlanüzérkedéssel vádolt nő elleni körözést azonnal hatályba léptetik, ha március 23-án nem jelenik meg a perén.