Vágólapra másolva!
A fegyverkereskedelem szigorúbb ellenőrzésére és a fegyverembargókat megsértők elleni hatékonyabb fellépésre szólította fel az ENSZ-t egy kézifegyverek ellen küzdő mozgalom. A Control Arms mozgalom szerint az elmúlt tíz évben bevezetett 13 embargónak gyakorlatilag nem sikerült érvényt szerezni.
Vágólapra másolva!

Rendszeresen megsértik az ENSZ által elrendelt fegyverembargókat, és szigorúbb ellenőrzésre van szükség az illegális fegyverkereskedelem felszámolása, a konfliktusok rendezése és az emberi jogi visszaélések megfékezése érdekében - közölte egy, a kézifegyverexport ellen küzdő mozgalom.

A Control Arms mozgalom szerdán New Yorkban nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította: az ENSZ Biztonsági Tanácsa által az elmúlt évtizedben elrendelt 13 fegyverszállítási tilalomnak kivétel nélkül csekély mértékben tudtak csak érvényt szerezni. A szankciók megsértői közül csak egy maroknyi csoportot tudott az igazságszolgáltatás felelősségre vonni.

A mozgalom az Amnesty International, a világ legnagyobb emberi jogi csoportja és két másik kampány-, illetve segélyszervezet, a kézifegyverexport ellen küzdő IANSA és az Oxfam kezdeményezésére jött létre.

Az ENSZ által elrendelt fegyverszállítási tilalom a világszervezet alapokmánya alapján kötelező jogi erővel bír, de betartatása gyakorlatilag a 191 ENSZ-tagállamra hárul, amelyek közül sokan nem illesztették be büntető törvénykönyvükbe a fegyverembargó megsértésének bűncselekményét. Más tagállamok szemet hunynak a tiltott fegyverkereskedelem felett, esetleg maguk is tevékeny résztvevői az anyagi haszonszerzés, vagy vélt stratégiai érdekeik érvényesítésének reményében.

A jelentés felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy javítsa a fegyverembargók tervezését, csapjon le a fegyverszállítási tilalom megsértőire és vezessen be hatékonyabb ellenőrzést.

Az ENSZ jelenleg Elefántcsonparttal, Libériával, Szomáliával, a Kongói Demokratikus Köztársasággal, Ruandával, Sierra Leonéval és Szudánnal szemben tart érvényben fegyverembargót. A világszervezet megtiltotta a fegyvereladást az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak és a hatalmától mára megfosztott fanatikus muzulmán afganisztáni tálib rendszernek, illetve az azokkal kapcsolatban álló személyeknek is.

Az ENSZ az elmúlt évtizedben fegyverembargót rendelt el Eritreával és Etiópiával, Angolával, Irakkal, Líbiával és az egykori Jugoszláviával szemben is, ezen korlátozó intézkedéseket azonban mára feloldották.