Egy belgrádi múzeumban ravatalozták fel Milosevicet

Vágólapra másolva!
Felravatalozták csütörtökön egy belgrádi múzeumban Slobodan Milosevicet, a scheveningeni börtöncellájában elhunyt volt jugoszláv államfőt, miközben egyre keményebb kritikák érik a szerbiai kormányt, mert közreműködik a "privát temetés" lebonyolításában.
Vágólapra másolva!

Az államfőt a belgrádi villanegyedben, a Dedinjén található Jugoszláv Történeti Múzeumban (a volt Forradalmi Múzeumban) ravatalozták fel, ahol néhány száz gyászoló, fotóriporterek és külföldi tudósítók hada várta a koporsót szállító halottaskocsit. A koporsó megérkezése után tülekedés támadt, betörték a múzeum bejárati ajtajának üvegét.

Az esti órákban is közel ezer ember várt a sorára, hogy lerója kegyeletét a legsúlyosabb háborús bűntényekkel megvádolt néhai államfő előtt. Milosevic koporsóját szerb zászló borítja, vörös rózsákból készült koszorú van rajta. Előtte a földön áll az elhunyt portréja, a milosevici eszme élemedettebb korú hívei sokszor négykézlábra ereszkednek, hogy megcsókolják a halott képét.

A néhai államfő várhatóan szombat reggelig lesz felravatalozva a múzeumban, onnan a szerbia-montenegrói parlament épülete elé szállítják, majd pedig szülővárosába, Pozsarevácba. Milosevicet családi házának udvarán temetik el, erre csütörtökön adott engedélyt a helyi önkormányzat.

A milosevici szocialisták külső támogatását élvező Kostunica-kormányt egyre hevesebb bírálatok érik, mert segítséget nyújtott a temetés lebonyolításához és elintézte, hogy a történeti múzeumban felravatalozhassák Milosevicet. A demokrata tömb legnagyobb ellenzéki pártja, a Demokrata Párt elítélte az állami létesítmény felhasználását a "privát temetésre", provokációnak tekinti azt, hogy a volt államfő koporsóját az államközösség parlamentje elé akarják vinni, arra a helyre, ahol a nép 2000. október 5-én megdöntötte "a Milosevic család tragikus uralmát". Ljiljana Cetinic múzeumigazgató is élesen tiltakozott amiatt, hogy a köztársasági vagyonügynökség beleegyezése nélkül adott engedélyt a ravatalra, megsértve ezzel a kulturális intézmény "autonómiáját", és a napi politika eszközévé tette a ravatalozóvá átalakított múzeumot. Az igazgató tiltakozását támogatta húsz kulturális és művelődési intézmény - múzeumok, könyvtárak - vezetője is.

A szocialisták azt állítják, hogy pénteken megérkezik Belgrádba a néhai államfő felesége, Mirjana Markovic és Marko fia is, de nem jön el Moszkvából az elhunyt bátyja, akit szívpanaszai miatt szerdán műtöttek meg a moszkvai Bakuljev szívklinikán. A belgrádi média szerint Milosevic temetésén jelen lesz Gennagyij Zjuganov, az Orosz Kommunista Párt vezetője is, illetve több oroszországi parlamenti képviselő.

A belgrádi kerületi bíróság utasította a rendőrséget, hogy azonnal vonja be az ingatlanüzérkedéssel vádolt Mirjana Markovic útlevelét, amennyiben beteszi a lábát az ország területére. A törvényszék szerint a vádlottat megfosztják szabadságától, amennyiben önként nem tesz eleget az idézésnek, és nem jelenik meg március 23-án folytatódó perén.