Fokozott készültségben az izraeli rendőrség

Vágólapra másolva!
Fokozott készültségbe helyezték az izraeli rendőrséget a keddi izraeli börtöntámadás miatti ellenakcióktól tartva. Az izraeli hadsereg egy izraeli miniszter ellen merényletet elkövető hat szélsőséges miatt támadta meg a jerikói börtönt, mivel attól tartottak, hogy szabadlábra kerülnek. Kedd este ugyanakkor palesztin fegyveresek egy betlehemi börtönből kiszabadítottak több szélsőségest.
Vágólapra másolva!

Fokozott készültségbe helyezték szerdán az izraeli rendőrséget, attól tartva, hogy palesztin fegyveresek merényleteket kísérelhetnek meg a jerikói börtön elleni előző napi izraeli művelet, egy radikális palesztin szervezet tagjainak őrizetbe vétele miatt. A hármas készültségi szintet rendelték el, amely eggyel marad el az erre alkalmazott négy fokozatú skála legmagasabb szintjétől. Több ezer rendőrt, határőrt és önkéntest mozgósítottak, és vezényeltek a zsidó állam biztonsági szempontból érzékenynek tekintett részeire. Az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint megerősítették a külföldön lévő izraeli diplomáciai képviseletek védelmét is.

Az izraeli hadsereg kedden több órás ostrom után behatolt a ciszjordániai Jerikó börtönébe és elfogta a Népi Front Palesztina Felszabadításáért radikális szervezet hat tagját. A rabok Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter 2001-es meggyilkolása miatt egy palesztin bíróság által kiszabott szabadságvesztésüket töltötték a fogházban, brit és amerikai megfigyelők ellenőrzése alatt. A megfigyelőket ugyanakkor - panaszuk szerint - ellehetetlenítették a palesztinok, és félő volt, hogy a foglyokat szabadon engedik. A hat palesztint izraeli bíróság elé kívánják állítani.

"Nem választási motivációk vezérelték a hadsereg bevetését Jerikóban. Nem volt más választásunk. Egyetlen felelős állam sem engedte volna meg, hogy egyik miniszterének gyilkosai szabadlábra kerüljenek" - mondta szerdán az izraeli közszolgálati rádióban Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter. Mofaz egyik frontembere az Ehud Olmert ideiglenes kormányfő vezette centrista Kadima (Előre) pártnak, amelyet a március 28-i parlamenti választások legfőbb esélyesének tartanak az izraeli közvélemény-kutatások.

Mofaz szerint a brit és amerikai diplomaták egy héttel ezelőtt levelet intéztek a Palesztin Hatósághoz, amelyben leírták: a jerikói börtönben nem tartják tiszteletben a gyanúsítottak fogva tartási körülményeikről szóló megállapodást, és emiatt féltik megfigyelőik életét. Ennek ellenére az izraeli hadsereg nem egyeztette akcióját Londonnal és Washingtonnal.

Matan Vilnai, az izraeli Munkapárt egyik vezetője szintén úgy vélekedett az állami rádióban, hogy a katonai akciónak nem volt semmi köze a választásokhoz. "A Hamásznak világosan kell látnia, hogy Izrael nem fogja megengedni a megállapodások megszegését" - mondta Vilnai, utalva arra, hogy a januári palesztin választásokon elsöprő győzelmet aratott szélsőséges iszlám szervezet alakítja meg a tervek szerint a Palesztin Hatóság új kormányát. Hasonlóan értékelte a jerikói hadműveletet Juval Steinitz, a jobboldali Likud politikusa is.

Fogolyszabadítás Betlehemben

Az izraeli akcióra mintegy válaszként kétszáz fegyveres hatolt be kedd este a betlehemi börtönbe, ahonnan kiszabadítottak nyolc rabot, többségében az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai fegyveres szervezet tagjait. A fegyveresek előbb kövekkel dobálták meg a fogház épületét, majd az őröket megfutamítva behatoltak az épületbe. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz kötődik.

Közben a Gázai övezetben visszanyerte szabadságát a nap folyamán elrabolt két francia állampolgár. A két francia a Világ Orvosai (MDM) segélyszervezet munkatársa - közölte a francia külügyminisztérium. Gáza város egyik szállodájából kedden elraboltak egy francia újságírót és egy fotóriportert is - közölték az újságírókat foglalkoztató szerkesztőségek. A francia külügyminisztérium szerint az MDM-munkatársak és az újságírók elhurcolása két külön eset. Philippe Douste-Blazy külügyminiszter kedd este az elrabolt franciák azonnali szabadon bocsátását követelte.