Újra összecsaptak a párizsi rendőrök és diákok

Vágólapra másolva!
Újabb összecsapások voltak hétfőn Párizsban rendőrök és a Sorbonne egyetem közelében tüntető diákok között az első munkavállalásról szóló, múlt héten elfogadott törvény miatt. Az incidensek azután robbantak ki, hogy több tucat diák megszállta a tekintélyes College de France udvarát. A rendőrök könnygázzal próbálták szétoszlatni az épület előtt összegyűlt fiatalokat.
Vágólapra másolva!

A tüntetők, akik végigvonultak a párizsi Latin negyeden, amely az 1968-as diáklázadások egyik központja volt, a törvény visszavonását követelték, és Nicolas Sarkozy belügyminisztert vádolták erőszakkal. Közben az ugyancsak a 68-as diáklázadást jelképező Sorbonne előtt fémkorlátokat állítottak fel, és nagy létszámban vezényeltek ki a környékére rendfenntartó erőket. A francia rohamrendőrség szombat hajnalban erőszakkal ürítette ki a Sorbonne csarnokát, amelyet előző este több száz diák szállt meg az új foglalkoztatási törvény ellen tüntetve.

Az első munkavállalási szerződésről szóló törvény a 26 éven aluliakra vonatkozik, és jogot ad a munkaadónak arra, hogy az első két évben minden ok nélkül felmondjon a fiatal munkavállalónak. A törvény nemcsak a diákok, hanem a szakszervezetek felháborodását is kiváltotta.