Svájc zimankóval, Anglia vízhiánnyal várja a tavaszt

Vágólapra másolva!
Mínusz 30 Celsius-fok körüli hideggel várják a tavasz beköszöntét több svájci és németországi térség lakói. Angliában vízhiány okoz gondot.
Vágólapra másolva!

Egy héttel a csillagászati tavasz kezdete előtt csaknem mínusz harminc fokot mértek hétfőre virradó éjszaka Svájc magashegyi településein és Németországban, a Zugspitzén. Svájcban, a Graubünden katonbeli Buffalorában mínusz 29,5, Samedanban 25,5, a Wallis (Valais) kantonbeli Ulrichenben mínusz 25 fokot mutatott a hőmérő. Valamivel enyhébb volt az idő az alpesi völgyekben, de azokban is mínusz tíz fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála. A hónaphoz képest szokatlanul hideg időjárást egy hideg skandináviai légtömeg érkezése okozza Svájcban és Németország alpesi térségeiben.

Egészen más természetű gonddal küszködnek Angliában. Az általában csapadékos klímájú szigetországban - csapadékhiány miatt - korlátozni kell a vízfogyasztást. A tél és az egész tavalyi év rendkívül száraz volt Angliában, az egyik legszárazabb, amióta időjárási statisztikák készülnek. A legnagyobb brit vízmű, a Thames Water (a német RWE konszern leányvállalata) közölte, hogy a jövő hónap kezdetétől feloldásig tilos a locsolás a kertekben. A tilalom megszegőit 1500 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják. Az Environment Agency brit környezetvédelmi hivatal szerint az sem zárható ki, hogy a következő hónapokban napi néhány órára szünetelni fog a vízellátás, ha tovább tart a szárazság.