Bocsánatkérésre kényszerült a Scotland Yard főnöke

Vágólapra másolva!
Bocsánatkérésre kényszerült hétfőn Sir Ian Blair, a Scotland Yard főnöke, mert titokban magnóra vette hivatali telefonbeszélgetéseit a kormány egyik tagjával és egy nagyon fontos rendőrségi vizsgálóbizottság elnökével, s ezzel újabb botrány terhét zúdította magára.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában nincs törvény, amely tiltaná az ilyen felvételek készítését, de az ügy napvilágra kerülése valószínűleg kétségeket kelt Ian Blair megítélésében a Scotland Yard élén. A rendőrfőnök azzal védekezett, hogy egy bonyolult ügyet beszélt meg Lord Goldsmith főügyésszel, és ezért jobbnak látta, ha emlékeztetőként felvételt készít róla - mondta el egy rendőrségi szóvivő. A főügyész irodája elfogadta a magyarázatot, és lezártnak tekinti az ügyet. Blair bocsánatot kért Nick Hardwicktól, a független rendőrségi bizottság elnökétől is.

Blair több ellentmondásos ügybe keveredett már az alatt az egy év alatt, amióta ezen a poszton teljesít szolgálatot. Ezek közt van annak a brazil villanyszerelőnek a halála, akit a júliusi terrormerényletek nyomozása során lőttek agyon a rendőrök, és olyan kijelentései, amelyek szerint a brit sajtó rasszista szempontokat követ a bűncselekmények ábrázolásakor.

A rendőrséget felügyelő független hatóság vezetője már lépéseket tett, hogy megvitassa Blair ügyeit a rendőri vezetőkkel, és kérheti felmentését a posztról, de ezt még nem helyezte kilátásba. - Vannak kérdések amelyekre válaszolni kell - mondta a testület vezetője, Len Duvall. Blair pozíciója tarthatatlan, ha megrendül benne a bizalom - tett hozzá a testület egy másik tagja.

Tony Blair miniszterelnök irodájának egyik szóvivője szerint azonban az ügy egyelőre le van zárva.