Tibetbe készül a dalai láma

Vágólapra másolva!
Zarándokútra készül Tibetbe a dalai láma. Tibet vallási vezetője 1959 óta száműzetésben él Indiában, de hiába próbált többször is visszatérni Tibetbe, a kínai hatóságok eddig egyetlenegyszer sem egyeztek bele.
Vágólapra másolva!

Az indiai száműzetésben élő dalai láma pénteken közölte, hogy zarándokútra akar menni hazájába. Tibet vallási vezetője a kínai uralom elleni 1959-es tibeti felkelés évfordulóján beszélt erről több ezer híve előtt. Közölte, reméli, hogy a kegyhelyek felkeresésén túl módja lesz arra is, hogy lássa a Kínai Népköztársaságban bekövetkezett változásokat és fejlődést. Mint mondta, megbízottai a múlt hónapban Kínában jártak, és tárgyaló partnereiknek megerősítették a látogatásra vonatkozó szándékát.

A február 15. és 23. közötti tárgyalások az ötödik kapcsolatfelvételt jelentették a dalai láma és a kínai hatóságok között. A megbeszélések részleteit eddig sosem hozták nyilvánosságra, de nagy valószínűséggel a dalai lámának arról a követeléséről szólnak, hogy Peking biztosítson több autonómiát Tibetnek. A múlt havi fordulóról Lodi Gyalcen Gyari, az egyházi vezető fő megbízottja annyit mondott, hogy a két fél álláspontjában közeledés tapasztalható, bár még mindig alapvető nézetkülönbségek vannak közöttük.

Maga a dalai láma pénteken megismételte, hogy nem kívánja Tibet elszakadását Kínától, s hazája jövőjét a kínai alkotmány megszabta keretek között képzeli el. Akinek "a realitásérzékét nem homályosítja el a gyanakvás, az megérti, hogy a valódi önkormányzatra vonatkozó követelésem nem a különválás igényének megfogalmazása" - mondta. Többször próbált meg visszatérni Tibetbe, legutóbb idei születésnapja alkalmából. Sokan tartanak attól, hogy ha a dalai láma száműzetésben hal meg, felkelés törhet ki Tibetben.