Felszámolják a rettegett bagdadi börtönt

Vágólapra másolva!
Felszámolja az amerikai hadsereg a hirhedt bagdadi Abu Graib börtönt. Az intézményben már Szaddám Huszein uralma idején is kínozták a rabokat, de a helyzet hatalmának megdöntése után sem változott. Az amerikai katonák is kivették a részüket a kegyetlenkedésekből.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg bejelentette, a tervek szerint áthelyezik a büntetés-végrehajtást a hirhedt bagdadi Abu Graib börtönből - írja a BBC. A hedsereg egyik szóvivője szerint az Abu Graib feladatait átvevő, új börtönt a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében húzzák fel.

Az Abu Graib neve már Szaddám Huszein idején is összefonódott a kínzásokkal és kegyetlenkedésekkel, de a helyzet az elnök megbuktatása után sem változott. Először 2003-ban kerültek nyilvánosságra olyan fényképek és videófelvételek, amelykeen látható, amint amerikai katonák megalázóan bánnak iraki rabokkal vagy kínozzák őket.

Jelenleg 4500 embert tartanak fogva az Abu Graibban, őket átszállítják majd az új büntetés-végrehajtási intézménybe. Ennek építését, a tervek szerint a következő hónapokban fejezhetik be.