A román elnököt is aggasztja a székely gyűlés

Vágólapra másolva!
Józanságra intik a román a pártok és szervezetek az állampolgárokat a március 15-ei székely nagygyűléssel kapcsolatban. Traian Basescu román elnök csütörtökön a miniszterekkel és a titkosszolgálatok vezetőivel tárgyalt, pénteken pedig a nagygyűlésnek otthont adó Székelyudvarhely polgármesterét hívta Bukarestbe megbeszélésre. Közben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt vezetője az 1990-es marosvásárhelyi véres konfliktus megismétlődésétől tart.
Vágólapra másolva!

A Nagy-Románia Pártot kivéve minden román párt és szervezet józanságra inti az állampolgárokat a március 15-ei székely nagygyűléssel kapcsolatban. Az MTI értesülései szerint Traian Basescu elnök csütörtökön a belügyminiszterrel, az igazságügyi miniszterrel és a titkosszolgálatok vezetőivel tárgyalt, péntek délelőttre pedig Szász Jenőt, a székelyudvarhelyi polgármestert kérette Bukarestbe, hogy tájékozódjon a "vélhetően robbanékony helyzetről".

Romániában aggodalommal figyelik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett rendezvény előkészületeit, mivel a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt a nagygyűlés időpontjára ellentüntetést szervez Székelyudvarhelyre. Mircea Geoana, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke azt nyilatkozta, hogy semmi nem ártana jobban Románia nemzetközi megítélésének, mint "egy március 15-ei ultranacionalista retorika" vagy tüntetések és ellentüntetések okozta konfrontáció. A pártelnök ezért arra kérte a román államfőt, hogy hozza nyilvánosságra, miként akarják megakadályozni az 1990-es marosvásárhelyi véres konfliktus esetleges székelyudvarhelyi megismétlődését.

A Szociáldemokrata Párt mellett más szervezetek is arra kérik a románokat, hogy ne vegyenek részt a székelyudvarhelyi rendezvényeken. "Nincs szükség arra, hogy olyan provokációban vállaljon szerepet a székelyföldi románság, amelynek káros következményei lennének az országra nézve"- üzente a lakosságnak az Avram Iancu Kulturális és Hazafias Egyesület Hargita megyei fiókszervezete.

Közben az Academia Catavencu Sajtófigyelő Ügynöksége tiltakozó közleményében túlkapásnak, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete a sajtószabadság megsértéseként értékelte, hogy a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság egy "Mit kíván a székely nemzet?" című állítólagos autonómiakiáltvány miatt elkobozta az Európai Idő hetilap összes marosvásárhelyi példányát.

A Székely Nemzeti Tanácsnál a feszültség ellenére nem számítanak a rendezvényt megzavaró incidensekre. A szervezők az MTI-nek azt mondták, a helyi rendőrség biztosította őket a rend fenntartásáról és a nagygyűlésre érkező autóbuszok ellenőrzéséről. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) udvarhelyszéki szervezete ugyanakkor bírálta az SZNT-t, mivel szerintük az a március 15-e megünneplésére érkező magyar tömegektől próbál legitimitást szerezni politikai kiáltványának, jogtalanul kihasználva és "kalandor módon" akadályozva a magyarok ünnepét.