Agim Cekut választották meg Koszovó miniszterelnökévé

Vágólapra másolva!
A koszovói parlament pénteken megválasztotta a tartomány miniszterelnökévé Agim Ceku egykori albán gerillavezért, a Koszovói Védelmi Hadtest (TMK) parancsnokát, akit terrorizmussal és népirtással gyanúsítanak a szerbiai hatóságok. Az új elnök szerb nyelven köszönte meg megválasztását, jelezve ezzel, hogy a szerb ajkú koszovóiak is egyenrangú polgárai a tartománynak.
Vágólapra másolva!

A 120 fős tartományi parlament 65 képviselője adta voksát a jelöltre, 33-an voltak ellene, és öten tartózkodtak a szavazáskor. Megválasztása után olyasmi történt, amire nem volt még példa a tartományi parlament hatéves történetében: az újonnan megválasztott miniszterelnök folyékony szerb nyelven szólt a koszovói szerbekhez, azt üzenve nekik, hogy a demokratikus Koszovóban nekik is van jövőjük.

"Koszovó mindenkié, és mindnyájan együtt fogjuk megteremteni azt a társadalmat, amely szavatolja a szabadságot, az egyenjogúságot, a gazdasági fejlődést mindenki számára, függetlenül nemzeti hovatartozásától" - hangoztatta Agim Ceku. A kormányfő szerint a szerbeknek ebben hinniük kell, de egy ilyen társadalom megteremtéséért csak akkor tudnak küzdeni, ha részt vesznek a parlament, a kormány és a más intézmények munkájában.

A belgrádi média szerint a szavazást heves vita előzte meg, az ellenzék kíméletlenül bírálta Cekut, amiért kabinetjében nem hajtott végre szinte semmilyen személyi változást a korábbi kormányhoz képest, eltekintve attól, hogy Adem Saljihaj lett a kormányalelnök. Hasim Thaqi, az ellenzéki Koszovói Demokrata Párt elnöke azt hangoztatta, hogy az ugyanilyen összetételű Kosumi-kormány alatt nőttek a szociális gondok, a kabinet gerjesztette a válságot, ugyanakkor csak a miniszterelnök távozott. Veton Suroi, az ellenzéki Ora párt vezetője azt hangoztatta, hogy a Ceku-kormánynak nincs "sem jövőképe, sem programja".

Agim Ceku állítólag több kabinettagot is le akart cserélni, de ebbe nem ment bele egyik kormánypárt sem. Ebből is látszik, hogy a politikai tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező egykori gerillavezérnek roppant népszerűsége ellenére is minden befolyását latba kell majd vetnie, hogy akaratát érvényesíteni tudja.

Ceku elődjének, Bajram Kosuminak egyéves kormányzás után azért kellett távoznia, mert sem pártja, a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK), sem a Pristinában akkreditált nyugati diplomaták nem voltak elégedettek munkájával, az ENSZ követelményrendszerének teljesítésével. Elemzők szerint Kosumi legnagyobb hátránya az volt, hogy híján volt a tekintélynek, amellyel viszont rendelkezik Agim Ceku, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg egykori parancsnoka, akit a szerbiai hatóságok parancsnoki felelőssége alapján az 1998-99-es koszovói válság idején elkövetett terrorcselekményekkel és népirtással gyanúsítanak.

A Ceku-kabinet "nemzeti sokszínűségét" két nem albán miniszter adja: a bosnyák Sadik Idrizi egészségügyi miniszter és a menekültügyért felelős, szerb nemzetiségű Slavisa Petkovic, aki a szerb közösség és Belgrád akarata ellenére már az előző két kormányban is elvállalta ezt a tisztséget. Belügyminiszter-helyettes lett az ugyancsak szerb nemzetiségű Dejan Jankovic, aki ezredesi rangban szolgált a koszovói rendőrségnél. A mezőgazdasági minisztérium továbbra is vezető nélkül marad, mivel ez a tárca ugyancsak a szerb közösség számára van fenntartva.

Az új koszovói kormány megválasztása előtt a képviselőház leváltotta Nexhat Daci parlamenti elnököt, és helyette Kolj Berishát, a legnagyobb kormánypárt, a Koszovói Demokratikus Szövetség alelnökét választotta meg házelnöknek. Közvetlenül a parlamenti ülés előtt megtörtént a vezetőváltás a TMK élén is: Agim Ceku helyettesének, Sulejman Seljiminek adta át az ötezer fős, polgári védelmi feladatokat ellátó hadtest vezetését.