Kérdéses a horgosi határátkelő szombati átadása

Vágólapra másolva!
A szerbiai országos vámparancsnokság cáfolta csütörtökön saját tisztségviselőjének bejelentését, amely szerint megnyitják-e az új horgosi határátkelőt szombaton, aznap, amikor a magyar oldalon átadják az M5-ös autópálya Szeged és a szerbia-montenegrói országhatár közötti új szakaszát.
Vágólapra másolva!

A Beta belgrádi hírügynökség idézte csütörtökön Dragoslav Andricot, a szabadkai vámparancsnokság vezetőjét, aki bejelentette, hogy szombaton megnyitják a horgosi határátkelőt. Ugyanakkor csütörtök este a szerbiai országos vámparancsnokság közleményében tudatta, hogy sem Andric, de a vámhatóság más tisztségviselője nem mondott ilyesmit. A közlemény szerint nem a vámhatóság hatáskörébe tartozik a határátkelők megnyitása, így nem is harangozhat be ilyen eseményt.

A szerbiai belügyminisztériumban sem tudták megerősíteni, hogy megnyílik a horgosi határátkelő. Kucsera Géza szabadkai polgármester pedig közölte a távirati irodával, hogy erről őt sem tájékoztatták, meghívót sem kapott, és csak a szabadkai médiában hallotta Andric nyilatkozatát.

Magyarországon szombaton adja át Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az M5-ös autópálya Szeged és a szerbia-montenegrói országhatár közötti 14,7 kilométeres szakaszát, amely egybe lesz kötve a röszkei határátkelővel.

A határ túloldalán lévő új horgosi határátkelő - amelyet Európai Unió tízmillió eurós ráfordításával építtet két magyar vállalat - műszaki átadása még tavaly nyáron megtörtént, de mindeddig nem adták át a forgalomnak, mert az elmúlt tíz hónapban kétszer cserélt gazdát az új létesítmény. Az új, egyelőre nem működő határátkelő kétszer volt a szerbiai autópálya építési igazgatóság, kétszer pedig az állami vagyonügynökség tulajdonában. A tulajdonoscsere miatt kétszer kellett megismételni a szolgáltatói pályázatokat, amelyek révén bankok, pénzváltók és fuvarozási cégek bérelhették volna ki az új átkelő helyiségeit.

A két új határátkelő üzemeltetése mellett újra megnyitják a régi röszkei, illetve nyilvánvalóan meghagyják a most is működő régi horgosi határátkelőt: ezen fognak közlekedni gyalogosok, kerékpárosok, segédmotor-kerékpárosok és lassújárművek, amelyek nem használhatják az autópályát. A hat bejövő és hat kimenő sávval rendelkező új határátkelők néhány száz méterre vannak a régiektől.