Hordhatnak turbánt és kipát a svéd rendőrök

Vágólapra másolva!
A svéd rendőrség engedélyezte, hogy alkalmazottai az egyenruha mellett turbánt, kipát vagy fejkendőt viseljenek szolgálatban. Az egyetlen megkötés, hogy a fejfedőnek mennie kell az egyenruha színéhez.
Vágólapra másolva!

A svéd rendőrségen - enyhítve az eddigi szigorú előírásokon - mostantól engedélyezik, hogy a járőrök turbánt, fejkendőt vagy éppen kipát viseljenek az uniformishoz - jelentették be csütörtökön a skandináv országban. A szabályozás lazításának célja, hogy az etnikai kisebbségekhez tartozók közül az eddiginél többen öltsenek magukra egyenruhát.

A svéd rendőrséget az utóbbi időben rendszeresen érte bírálat a sokféleség hiánya miatt. "Azzal, hogy a rendőrségi állománynak nem engedélyezzük turbán vagy fejkendő viselését, a svéd népesség jelentős csoportjait vágjuk el a rendőri hivatástól" - kommentálta az intézkedést Katri Linna, az etnikai diszkrimináció elleni svéd országgyűlési biztos. Mint hozzátette, egy vallási fejfedőt viselő rendőrnek fontos jelképes üzenete is van.

A svéd rendőrség mindazonáltal nem ad kiegészítőként turbánt az egyenruhához. Aki ilyen ruhadarabot óhajt viselni, annak "színében és formájában az egyenruhához illő" darabot kell választania - közölte a szervezet ellentmondást nem tűrően.