Teherán nem zárja ki a párbeszédet Washingtonnal

Vágólapra másolva!
Teherán lehetségesnek tartja a közvetlen párbeszédet Washingtonnal, de nem a jelenlegi körülmények között - jelentette ki szerdán Ali Hoszeini-Tas, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkárának helyettese.
Vágólapra másolva!

A politikus egy teheráni nyilatkozatában kifejtette, hogy nincs elvi akadálya az Egyesült Államokkal folytatandó, közvetlen tárgyalásoknak. Az iráni politikai doktrína szempontjából a tárgyalások vagy a kapcsolattartás Washingtonnal nem törvénytelen.

Úgy vélte, hogy a Washingtonnal folytatandó párbeszédnek nem az elvi része kérdéses, hanem azok célszerűsége és észszerűsége. - A kérdés az, hogy mennyiben feltételezhető a tárgyalások létrejötte, és mennyiben irányulnak azok a probléma rendezésére - mondta. Közölte, ha a válasz igen, akkor nem lát akadályt, és feltétlenül élni kell a párbeszéd adta minden lehetőséggel. Irán azonban eddig nem tapasztalt ilyen lehetőséget.

Ali Hoszeini-Tas úgy vélte, hogy amennyiben az Egyesült Államok tárgyalásokba bocsátkozna, azt politikai nyomásgyakorlásra használná. Szerinte Teherán nem fogadna el egy olyan helyzetet, amelyben egyes hatalmak a világ csendőreként lépnek fel.

Az iráni politikus ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az iráni nukleáris vita gyorsan rendeződik, ha a nemzetközi közösség tagjai tisztázzák az ellentmondásokat. Hangoztatta: elsőrendű feladat az, hogy Irán képes legyen, más országokhoz hasonlóan érvényesíteni jogait a békés atomenergiára az atomsorompó-szerződés keretein belül.

Ali Hoszeini-Tas kifejtette, ha nyilvánvalóvá válik, hogy igazságos és bizalmi légkör jön létre a tárgyalásokon, akkor természetesen lehetséges a párbeszéd Washingtonnal.