Madárinfluenzás macskákat találtak Ausztriában is

Vágólapra másolva!
Macskákból vett mintákban is megtalálták Ausztriában a madárinfluenza erősen fertőző, H5N1-es altípusát - közölték hétfőn az osztrák hatóságok. Február végén Németországban szintén egy macskában mutatták ki a madárkórt.
Vágólapra másolva!

A néhány, még élő macskán elvégzett vizsgálatok megerősítették a H5N1-es vírus jelenlét - mondta az ORF állami televízióban Hans Seitinger, Stájerország tartományi mezőgazdasági hatóságának vezetője. További részletek egyelőre nem ismeretesek.

Február végén mutatták ki első ízben emlősállatban, szintén egy macskában a madárinfluenza vírusát Németországban, ott ahol korábban a fertőzött hattyútetemekre is rábukkantak. A szakemberek valószínűsítették, hogy az emlősállatok madárinfluenzában elhullott vadmadarak húsából ettek, s így kapták el a vírust. A macskatulajdonosokat ezért felszólították, hogy ne engedjék a szabadban futkosni állataikat.

Az elmúlt években ázsiai állatkertekben már pusztultak el nagymacskák fertőzött baromfihústól, és háznál tartott macskák is érzékenynek mutatkoztak a vírusra. Brüsszeli szakértők ugyannakor a múlt héten hangsúlyozták, hogy "a jelenlegi adatok szerint még soha sem fordult elő, hogy emberek a madarakon kívül más állatoktól fertőződtek volna meg madárinfluenzával".

Ausztriában a múlt hónapban erősítették meg a madárinfluenza-vírus H5N1-es altípusának jelenlétét. A hatóságok azóta több tucatnyi esetre bukkantak, ezek közül 29 Stájerországban történt.