Tabajdi pozitív fejleményeket lát a vajdasági helyzetben

Vágólapra másolva!
Üdvözölte a Vajdaságban megfigyelhető pozitív fejleményeket Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője csütörtökön Brüsszelben, ahol - az MSZP közlése szerint - Slobodan Vuksanovictyal, Szerbia oktatási és sportminiszterével folytatott megbeszélést.
Vágólapra másolva!

A szerb miniszter beszámolt a vajdasági kisebbségi oktatás eredményeiről, a szabadkai tanítóképző megindításáról és arról, hogy több magyar iskolát létesítettek a Vajdaságban. Tabajdi Csaba üdvözölte Vuksanovic kezdeményezését, hogy hívják össze a közép-európai oktatási miniszterek regionális konferenciáját, hogy a tankönyvek kölcsönös szállításáról egy sokoldalú megállapodást írjanak alá.

Ez azért lenne fontos a kárpát-medencei nemzeti kisebbségek szempontjából, mert ezáltal szerződéses alapokra helyeznék a tankönyvek exportját és importját, kiküszöbölve a politikai visszarendeződéseket, és ürügyként nem lehetne többé hivatkozni a pénzügyi problémákra sem - jelentette ki a magyar szocialista képviselő.

Tabajdi a Vajdaságban megfigyelhető pozitív fejleményeket üdvözölve nagyra értékelte a szerb miniszter nyitottságát és kisebbségbarát magatartását. Jelezte, hogy pozitív fejlemény a szabadkai tanítóképzőnek az újraindítása, de a vajdasági magyarság ebből egy önálló egyetemet szeretne kialakítani.

A magyar képviselő mint az EP kisebbségügyi frakcióközi csoportjának elnöke meghívta a szerb minisztert, hogy a vajdasági magyarság és más nemzeti kisebbségek képviselőivel együtt adjon tájékoztatást májusban vagy júniusban a szerbiai kisebbségi oktatás helyzetéről.