Szaddám szerint jogosan végeztek a síitákkal

Vágólapra másolva!
Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor tárgyalásának szerdai napján beismerte: áttételesen volt köze ahhoz az 1982-es vérengzéshez, amelyért emberiség ellenes bűncselekményekkel vádolják. Szaddám azonban azt állítja: nem bűn, amit tett.
Vágólapra másolva!

Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor tárgyalásának szerdai napján elismerte, hogy a később kivégzett, síita falusiak jogi felelősségre-vonására adott utasítást és farmjaik elpusztításáról döntött, miután 1982-ben merényletet kíséreltek meg ellene - írja a Guardian. Szaddám szerint ugyanakkor nem követett el bűncselekményet. A volt diktátor szerint nem bűncselekmény bíróság elé állítani olyanokat, akik az elnök életére törnek.

Ez az első olyan részlet a tárgyaláson, ami, minden kétséget kizáróan, személyesen is összefüggésbe hozza az 1982-es mészárlással. A vád képviselői kedden olyan kivégzési parancsokat mutattak be, amin állítólag Szaddám kézírása látható. Ezt azonban nem ellenőríztették független írásszakértővel és egyelőre a bíró sem döntött arról, hogy bizonyítékként fogadja-e el az iratokat.

Szaddámot és vádlotttársait az 1982-es vérengzés kapcsán, emberiség ellenes bűncselekményekkel vádolják. A pert folyamatos botrányok kísérik.