A kiközösített India atomprogramját segíti az USA

Vágólapra másolva!
Az atomenergia polgári hasznosításához nyújt segítséget az USA Indiának. Az erről szóló egyezményt csütörtökön véglegesítette George Bush amerikai elnök és Manmohan Szingh indiai kormányfő. Az atomsorompó-szerződéshez nem csatlakozott Indiának egyetlen ország sem szállít nukleáris technológiát, amióta 1998-ban kiderült, atomfegyvert fejlesztett.
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai elnök és Manmohan Szingh indiai kormányfő csütörtöki, újdelhi találkozójukon végleges formába öntötték a Washington és Újdelhi között, tavaly megkötött elvi megállapodást a békés célú nukleáris együttműködésről. Az egyezség megszületését az indiai miniszterelnök jelentette be a tárgyalások után. Az amerikai elnök történelmi jelentőségűként méltatta a paktumot.

Indiának egyetlen ország sem szállít nukleáris technológiát és hasadóanyagot azóta, hogy az ország 1998-ban atomhatalommá vált. Az Egyesült Államok most ennek a nemzetközi bojkottnak vetett véget, segítséget ajánlva Indiának az atomenergia polgári hasznosításához.

A nukleáris egyezségre még áldását kell adnia az amerikai Kongresszusnak. Egy amerikai törvény tiltja, hogy Washington olyan országnak szállítson atomtechnológiát, amely nem írta alá az atomsorompó-szerződést, India pedig ilyen ország. Bush elnöknek tehát, még meg kell győznie a Kongresszust a megállapodás jogosságáról, miközben a leszerelés amerikai szakértői azon aggodalmaskodnak, hogy az amerikai-indiai nukleáris megállapodásnak milyen hatása lesz az iráni atomprogram körüli válságra.

Kínát is megverheti az indiai gazdaság/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20060301india.html

India az amerikai segítség fejében vállalta, hogy különválasztja katonai és polgári célú atomprogramját, s lehetővé teszi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) számára, hogy ellenőrizze az atomenergia polgári hasznosítására szolgáló létesítményeit. A polgári célú nukleáris energia döntő fontosságú India számára, hiszen az ország kőolaj-szükségletének 70 százalékát külföldről szerzi be, s energiaéhsége - figyelembe véve India, évi 8 százalék körüli gazdasági növekedését - csak növekedni fog.