Három vádlottja van a brit rekordrablásnak

Vágólapra másolva!
Egy üzletembert és két társát vádolják a brit hatóságok a múlt heti rekordösszegű rablással. A három középkorú férfi ellen bűnszövetkezés és orgazdaság a vád. A rablók összesen több mint 53 millió fontot (20 milliárd forint) zsákmányoltak vakmerő, túszejtéses akciójuk során, amikor egy banki pénzlerakatot rámoltak ki.
Vágólapra másolva!

Három személyt vádol a brit rendőrség azzal, hogy részesei voltak a szigetországban történt eddigi legnagyobb készpénzrablásnak. A rajtaütést egy fegyveres banda hajtotta végre egy hete a Securitas értékőrző és -szállító cég Kent grófságbeli pénzlerakatában, ahol a Bank of England, vagyis a brit jegybank is tárol készpénzt. Zsákmányuk több mint 53 millió font (20 milliárd forint volt).

Egyiküket, John Fowler 57 éves üzletembert bűnszövetkezéssel és azzal vádolják, hogy túszul ejtette a lerakat vezetőjét, feleségét és fiát. A 47 esztendős Stuart Royle elleni vád szintén bűnszövetkezés. A banda harmadik tagját, a 39 éves Kim Shackeltont orgazdasággal vádolják.

Az egyik nyomozó szerint a vizsgálati eljárás hónapokig vagy akár évekig is eltarthat. Ráadásul további bűnözőket is keresnek, és egyelőre az elrabolt pénznek is csak egy része került elő. Korábban tizenegy személyt vettek őrizetbe, de közülük nyolcat óvadék ellenében szabadlábra helyeztek.

A rablást akciófilmbe illő módon követték el. A banda egyik osztaga, amelynek tagjai rendőregyenruhához hasonló öltözetet viseltek, a lerakat igazgatójának kocsiját egy kék villogóval ellátott Volvóval tartóztatta fel. Az álrendőrök a raktárigazgatót bilincsbe verték és egy furgonba ültették. A banda egy másik része eközben a raktárigazgató feleségét és nyolcéves kisfiát a család otthonából fegyverrel elrabolta és túszként fogva tartotta. Az igazgatóval közölték, hogy családja a fogságukban van, és ha nem nyitja meg a Tonbridge-ben lévő lerakat széfjeit, bántódásuk eshet. Foglyukkal ezután visszatértek a raktárhoz, az ott lévő tizennégy alkalmazottat megkötözték és távoztak a készpénzzel.