Fehérorosz ellenzéki összeesküvést lepleztek le

Vágólapra másolva!
A fehérorosz biztonsági szolgálat egy olyan ellenzéki összeesküvést leplezett le, amely az ebben a hónapban esedékes elnökválasztás utáni napokban súlyos zavargásokat igyekszik majd kirobbantani - közölte szerda este a volt szovjet köztársaság állambiztonsági hivatalának a főnöke.
Vágólapra másolva!

Sztyepan Szuharenko az állami televízióban felolvasott nyilatkozatában azt mondta, hogy a szervezkedés forgatókönyve szerint a március 19-i voksolás után robbantásokat hajtanak végre abban a tömegben, amely az ellenzék hívószavára tódul majd az utcákra, hogy tiltakozzék az állítólagos választási csalások miatt. Céljuk az, hogy magukhoz ragadják a hatalmat - fűzte hozzá.

A fehérorosz KGB vezetője szerint a bekövetkező véres eseményekért a felelősséget a hatóságokra igyekeznek majd kenni. Ezt követően kezdik meg a közhivatalok és vasútállomások elfoglalását, a közlekedés megbénítását, vagyis azon lesznek, hogy az állami szervek teljes mértékben megszűnjenek működni - állította Szuharenko.

Alekszandr Milinkevics, az ellenzék vezére egy ukrán rádiónak nyilatkozva kereken cáfolta, hogy ilyen terveik lennének. Rámutatott: céljaikat kizárólag békés eszközökkel igyekeznek elérni, és nem követelnek mást, csupán csak tisztességes elnökválasztást.

A fehérorosz hatóságok a múltban már többször illették a mostanihoz hasonló vádakkal az ellenzéket, de egyszer sem igazolódott be, hogy a fennálló rendszer megdöntésére szövetkezne bárki is.

Alekszandr Lukasenko, az országot vaskézzel irányító elnök nagy eséllyel készül harmadik államfői mandátumának a megszerzésére. Főként vidéken népszerű annak hangoztatásával, hogy megóvja a lakosságot a többi volt szovjet tagköztársaságban bekövetkezett felfordulástól és bizonytalan belpolitikai helyzettől.