Tovább terjed a madárkór Németországban

Vágólapra másolva!
A madárinfluenza már négy német tartományt - Mecklenburg-Elő-Pomerániát,Schleswig-Holsteint, Brandenburgot és Baden-Württemberget - érint, eltérő mértékben. A legkomolyabb fertőzési góc továbbra is Rügen szigete. A járvány Romániában is egyre terjed, eddig több mint 180 ezer szárnyast kellett elpusztítani.
Vágólapra másolva!

Vasárnap Baden-Württembergben bejelentették, hogy újabb két madártetemnél állapították meg a H5N1 vírus jelenlétét. A szövetségi állategészségügyi intézetnek kell végleges választ adnia arra, hogy a vírus emberre is veszélyes változatáról van-e szó, vagy egy gyengébb variáns pusztította el a legyengült állatokat. Mecklenburg-Elő-Pomerániában újabb három elhullott vadmadárról bizonyosodott be, hogy a H5N1 fertőzte meg őket.

A tartományban már 120 körül jár a H5N1 miatt elhullott regisztrált vadmadarak száma, de a valós szám ennél magasabb lehet. A Mecklenburghoz tartozó Rügenen ugyanis már közel háromezer madárhullát szedtek össze a szárazföldről vagy húztak ki a jeges vízből, de csak 825 mintát nyújtottak be a szövetségi intézethez vagy a rostocki egyetemhez, mivel egyértelműnek tűnik: a halálos megbetegedések zöme az énekes és a bütykös hattyúknál fordul elő.

Rügenen a veszélyeztetett baromfiállomány egy részét elkezdték elpusztítani, de Németországban - ellentétben Franciaországgal - a háziszárnyas-állományban még nem fedeztek fel madárinfluenzában megbetegedett állatot.

Franz-Josef Jung védelmi miniszter a hadsereg további segítségét ajánlotta fel a ragály terjedésének megakadályozásához. A Bundeswehr eddig 370 katonát adott kölcsön, ők segítenek a döglött madarak összegyűjtésében és a járművek fertőtlenítésében. A helikopteres szemlék során további madártetemeket fedeznek fel, sokszor nehezen megközelíthető helyeken. Rügenen a költöző madarak visszatérése miatt a helyzet romlásával számolnak.

Újabb madárinfluenza-gyanús gócot fedeztek fel Romániában is. Az ország délkeleti részében, Topaluban az első tesztek a H5 vírus típusát mutatták ki háziszárnyasokon - közölte vasárnap az állategészségügyi hivatal egyik vezetője.

A mintákat elküldték egy bukaresti laboratóriumba, és az eredmény megérkezéséig megkezdték valamennyi baromfi levágását az érintett telepen. A Duna mentén fekvő falu elején és végén fertőtlenítő állomásokat helyeztek el. Ha az elemzés megerősíti, hogy az emberre is veszélyes H5N1 vírusról van szó, Topalu portáin mind a 17 ezer szárnyast levágják - közölte az illetékes.

Romániában összesen 34 madárinflunza-gócot jelentettek eddig, és több mint 180 ezer szárnyast pusztítottak el. Bukarest várja a Fekete-tenger partján fekvő Eforie strandján,
Mangalia kikötővárosban és a Neptun-tó partján elpusztult vadmadarakból levett minták elemzésének eredményét is.

Több mint 200 ezer szárnyas hullott el, illetve került levágásra Oroszország déli részében is madárinfluenza és a Newcastle-kór miatt - közölte az orosz katasztrófavédelem.

Dagesztán fővárosában, Mahacskala egyik baromfitelepén tömeges baromfipusztulást észleltek. Először a háziszárnyasok körében gyakori Newcastle-kórra gyanakodtak, majd a virológiai vizsgálatok kimutatták a H5N1 jelenlétét. Eddig 176 ezer baromfit vágtak le. Egyelőre újabb megbetegedéseket nem tapasztaltak, ennek ellenére a baromfitelep február 10. óta karantén alatt van. A karabudahkenti járásban mintegy ezer fürj pusztult el madárinfluenzában. Madárhullást jelentettek a Sztavropoli és a Krasznodári területről is.

Szibériában az Altáji, a Novoszibirszki és az Omszki területen február 28-tól március 4-ig a regionális katasztrófavédelmi szervek szervezésében madárinfluenza elleni gyakorlatot tartanak. Ennek keretében azt gyakorolják, hogyan előzhető meg a vírusnak a költöző madarakról a háziszárnyasokra való átterjedése - közölte Vlagyimir Berdnyikov, a szibériai regionális katasztrófavédelmi központ vezetőjének tanácsadója. Szibériában 2005-ben jelent meg először a madárinfluenza.