Megöltek egy orosz tévériportert

Vágólapra másolva!
Megölték az orosz NTV csatorna egy riporterét - közölték a moszkvai rendőrök és a tévészerkesztőség vasárnap este. A 33 éves, vlagyivosztoki Ilja Zimin véres holttestét moszkvai lakásán találta meg egy kollégája.
Vágólapra másolva!

Zimin a 1995-től 2000-ig az NTV távol-keleti irodáját vezette, olyan forró témákról készítve riportokat, mint a kínai bevándorlás, a bűnözés, a prostitúció. Ezután Zimin az NTV moszkvai központjában dolgozott egy évig, majd amikor a csatorna a száműzött Vlagyimir Guszinszkij médiamágnástól átkerült a félállami Gazprom monopóliumhoz, követte a törzsgárdát az úgyszintén emigrációba kényszerült Borisz Berezovszkij ellenőrizte TV6-hoz, majd annak bezárása után a TVSZ-hez. Végül 2003-ban, a TVSZ megszűnése után visszatért az NTV-hez.

A nívódíjas Zimint, akit kollégái nagy tehetségként és tiszta emberként jellemeztek, már tavaly áprilisban is megtámadták lakása közelében, s fejsérülésével sokáig kórházi ápolásra szorult. Oroszországban tucatnyi újságíró megölése maradt felderítetlenül Vlagyimir Putyin 2000-es elnökké választása óta az Újságírókat Oltalmazó Központ szerint.

Az orosz fővárosi bíróságon folyik az orosz származású amerikai Paul Klebnikov feltételezett csecsen gyilkosainak pere. Az amerikai Forbes magazin orosz kiadásának főszerkesztőjét 2004 nyarán lőtték le moszkvai irodája előtt. A vádirat szerint a bérgyilkosságot Hodzs-Ahmed Nuhajev volt csecsen szeparatista miniszterelnök-helyettes rendelte meg, mert zokon vette a Beszélgetések egy barbárral című könyvet, amelyet Klebnikov a vele felvett interjúsorozat alapján írt.