Felhozták a magyarokat az olasz barlangból

Vágólapra másolva!
Kihozták az olasz hegyi mentők a Júliai-Alpok barlangjában dolgozó utolsó, négy magyar barlangászt csütörtök reggel. Az olasz hegyimentők azért mentek el értük, mert a rossz időjárás miatt a magyarok a barlangban rekedhettek volna. A magyar barlangász csoport két tagja hétfőn életét vesztette, amikor egy lavina maga alá temette őket.
Vágólapra másolva!

A barlang 1600 méter magasban lévő bejáratánál rossz idő fenyeget, ezért félő volt, hogy ha csütörtökig nem sikerül a felszínre hozni a még mélyben lévő magyar kutatókat, az erős szél, a havazás és a lavinaveszély miatt, akár a jövő keddig is a barlangban rekedhetnek.

"Két fordulóva,l helikopterrel hozták le a hegyimentők azt a négy magyar barlangászt, akik még bent voltak. A helyszínen már csak azok az olasz hegyimentők meg barlangászok vannak, akik megkeresték és segítették őket. Most várják, hogy az időjárás jobb legyen, és akkor a helikopter őket is lehozza, de a magyarok már itt vannak, lenn a faluban" - mondta el telefonon Varga György, az MTI helyszínen tartózkodó fotóriportere.

"Nem volt jó kedvük" - mondta a fotós, akinek elmondása szerint a barlangászok csak most tudták meg, hogy két társuk hétfőn életét vesztette. A tragédia akkor történt, amikor a barlangászcsoport három tagja hétfőn felszínre jött, hogy visszatérjen az Udinéhez közeli pihenőhelyre, Sella Neveába. Egy lavina maga alá temette őket, és a három barlangász közül csak egy tudott kimenekülni.

Az időjárási kockázatok miatt Friuli-Venezia-Giulia tartomány hegyi- és barlangi mentőszolgálata kedden úgy döntött, hogy felgyorsítja a kutatást az eredetileg tízfős magyar csapat még mélyben lévő tagjai után. A mentéshez szerda reggel négy szakembert vittek légi úton a canini barlangrendszer bejáratához. A magyar kutatócsoport három tagját már korábban kihozták a barlangból.

[origo]/MTI