Mégsem találtak túlélőket a sárlavina alatt

Vágólapra másolva!
Téves volt az a hír, hogy ötven túlélőre bukantak hétfőn Fülöp-szigetek középső részén, ahol pénteken sárlavina borított be egy falut. A helyszínen dolgozó mentőalakulatok eddig 84 holttestet hoztak felszínre a sár alól. A BBC szerint a korábban feltételezettnél kevesebb halott lehet, de így is ezer eltűntet tartanak számon.
Vágólapra másolva!

Nem találtak túlélőt a mentésben részt vevő amerikai tengerészgyalogosok az alatt a Fülöp-szigeteki iskola alatt, amelyet három napja temetett be egy sárlavina. Ezt egy amerikai katonai szóvivő közölte. Korábban egy helyi illetékes arról számolt be, hogy 50 túlélőre bukkantak az guinsaugoni iskola romjai alatt. A hírek szerint a Manilától 700 kilométerre fekvő falu általános iskolájának romjai alól egy tajvani mentőcsapat tagjai kopogtatást hallottak hétfőn, így azt gyanították, hogy élők vannak az épület alatt. Ez azonban hiú reménynek bizonyult. "Egyetlen túlélőt sem találtunk" - mondta a mentésben részt vevő amerikai katonák szóvivője.

Az 1800 lelkes falura pénteken zúdult sárlavina. Bár a korábbi feltételezések szerint akár 3000 halottja is lehet a tragédiának, a BBC szerint ennél alacsonyabb lesz az áldozatok száma.

Eddig 84 holttestet találtak, ezer embert eltűntként tartanak nyilván. Az áldozatok feltételezett számát azért módosították, mert kiderült, hogy az 1400 fős lakosságból legalább 400 ember nem tartózkodott az ország középső részén lévő faluban a katasztrófa idején.

A thaiföldi és malajziai mentőkkel kiegészülő csapatok először a sár által betemetett iskolát próbálták kiszabadítani, ahol 200 gyerek és 40 tanár tartózkodott a földcsuszamlás alatt. Az épületet 35 méteres sár lepte el. Az amerikai és taivani mentőcsapatok radarokkal pásztázták a környéket, túlélők után - írja a BBC.

Az eddig talált holttesteket tömegsírba helyezték. A sírokat szentelt vízzel hintik meg.

[origo]/MTI