Újabb tüntetések a Mohamed-karikatúrák ellen

Vágólapra másolva!
Több városban is tüntettek szombaton Pakisztánban a Mohamed prófétáról készült gúnyrajzok miatt. Siniot településen négy fiatalt lőtt sebekkel szállítottak kórházba. Abban a líbiai városban is folytatódtak a tiltakozó felvonulások, ahol előző nap felgyújtották az olasz konzulátus épületét.
Vágólapra másolva!

Négy személy megsebesült szombaton a Pakisztánban, amikor a rendfenntartó erők tüzet nyitottak a Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzok közlése ellen tiltakozó tömegre, amely bankokat és épületeket próbált meg felgyújtani - közölte a rendőrség.

A megmozdulás Siniot településen történt, Multán városától 200 kilométerre északkeletre. A hatóságok könnyfakasztó gránátokkal oszlatták fel a mintegy kétezer emberből álló megmozdulást. Négy fiatalt lőtt sebekkel kórházba szállítottak.

Egy másik pakisztáni városban, Karacsiban közel négyezren gyűltek össze ugyancsak a Mohamed-karikatúrák ellen tiltakozva a Dzsamaat-i-Iszlami radikális ifjúsági szervezet felhívására.

Folytatódnak a felvonulások Líbiában

Újabb tiltakozó felvonulások voltak szombaton az északkelet-líbiai Bengáziban is, ahol a Mohamed-gúnyrajzok, illetve e karikatúrákkal díszített trikót viselő olasz miniszter viselkedése ellen tüntetők előző nap felgyújtották az olasz konzulátus épületét és támadás érte a város egyetlen katolikus templomát is.

Bengáziban a konzulátus elleni támadás során legalább tizenegyen vesztették életüket és 25-en megsebesültek a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapásban olasz diplomáciai források szerint. A líbiai kormány közleménye szerint a tüntetők dán zászlót égettek, sikerült behatolniuk a Bengáziban lévő egyetlen nyugati diplomáciai képviseletre, de az összetűzésben Tripoli szerint csak egy ember halt meg, illetve tíz megsebesült.

Roberto Calderoli reformügyi miniszter - a populista-nacionalista Északi Liga politikusa - a közelmúltban azzal súlyosbította az európai országok és a muzulmán világ között a Mohamed-karikatúrák által kiváltott feszültséget, hogy azzal kérkedett: trikóján viseli a prófétáról készült gúnyrajzokat.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő szombatra virradóra lemondásra szólította fel miniszterét, mert úgy ítélte meg, hogy viselkedése "ellentétes az olasz kormány álláspontjával és összeegyeztethetetlen pozíciójával". A miniszter szombaton lemondott.

Több mint tízezer tüntető Londonban

Több mint tízezer muzulmán tüntetett szombaton London belvárosában, hogy így tiltakozzon a Mohamed prófétáról készített és a nyugati sajtóban megjelent karikatúrák ellen.

Nagy-Britannia minden tájáról érkeztek résztvevők autóbuszokkal a Trafalgar térre meghirdetett demonstrációra, amely délután a Hyde Parkban folytatódott. A tömegben "Szólásszabadság = közönséges sértések", vagy "Hogy merészelik megsérteni a szent Mohamed prófétát?" feliratú táblákat emeltek a magasba, és azt hangoztatták, hogy fel kell emelniük hangjukat e sértések ellen.

Ez a hatalmas tüntetés világosan jelzi, hogy a muzulmánok készek meghallani és válaszolni a bírálatra, nem maradunk csendben a szólásszabadság nevében elkövetett közönséges sértések hallatán - mondta az egyik résztvevő. A tüntetést szervező muzulmán szervezet, a Muzulmán Akció Bizottság (MAC) egyik vezetője jelezte, hogy haragjuk kifejezése mellett civilizált párbeszédre kívánják felszólítani a világ közösségét.