Rumsfeld elutasítja Guantánamó bezárását

Vágólapra másolva!
A Pentagon nem zárja be a kubai Guantánamón lévő amerikai börtöntábort Kofi Annan ENSZ-főtitkár felszólítására sem - jelentette ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Rumsfeld érve szerint, ha újra szabadlábra kerülne a bázison fogva tartott több száz terrorista, azok amerikaiakat akarnának megölni.
Vágólapra másolva!

Donald Rumsfeld szerint Guantánamo bezárása egyet jelentene annak állításával, hogy nincsen terrorista veszély amerikai érdekeltségek ellen. Az amerikai védelmi miniszter egyúttal bírálta az ENSZ-főtitkárt is arra hivatkozva, hogy Annan "sosem járt Guantánamóban", ellentétben a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőivel, akik hosszabb időt töltöttek ott és tanulmányozták az ott uralkodó állapotokat.

Rumsfeld szerint Guantánamót ugyanúgy igazgatják, mint bármilyen más fogva tartási intézményt. A hét elején kiadott ENSZ-jelentés ugyanakkor a guantánamói foglyokkal szembeni embertelen bánásmódról, sőt, kínzásokról is említést tett.

A terrorizmus elleni küzdelemről szólva Rumsfeld kijelentette: az al-Kaida és más szélsőséges iszlám szervezetek "megmérgezték" az Egyesült Államok-beli muzulmán közvéleményt az internet és más modern kommunikációs módszerek révén, és erre Washington nem volt képes eddig megfelelően reagálni.

Ugyancsak bírálta az amerikai médiát, amely szerinte az Egyesült Államok iraki szerepének túlságosan a negatívumait domborítja ki. Ezért a Pentagon egy olyan médiatervet dolgozott ki, amely internetes blogokon, valamint a hagyományos hírközlési csatornákon keresztül indítja el az amerikai hadsereg információs kampányát.