Közel háromezren tűntek el a sárlavinában

Vágólapra másolva!
Egyre jobban fogy a remény, hogy túlélőket találjanak a Fülöp-szigetek középső részén fekvő Guinsaugon faluban, amelyet sárlavina temetett el teljes egészében pénteken. Becslések szerint csaknem háromezren tűntek el.
Vágólapra másolva!

A mentőosztagok szombat reggel újult erővel kezdtek kutatni a több méteres sárréteg alatt rekedt emberek után. Mintegy ötszáz katona és civil próbált segíteni, de nehéz munkagépek híján gyakorlatilag kudarcra ítéltettek erőfeszítéseik.

A Leyte szigetén, Manilától 675 kilométerre délkeletre fekvő falu több száz lakóházát és iskoláját teljesen eltemette a két hete szakadó eső nyomán felázott hegyoldalról lezúduló sár, csak néhány tető és kókuszpálma látszik. A polgári védelem közlése szerint szombat reggelig 117 túlélőt és 55 holttestet találtak, és 1420 embert, köztük 246 iskolást tartanak eltűntként nyilván.

A szerencsétlenül jár falu közelében fekvő város, Saint Bernard polgármestere korábban háromezerre becsülte az eltűntek számát. Raul Farnacio alezredes, a szerencsétlenség helyszínén a mentési munkákban részt vevő katonaság rangidős tisztje még mintegy 1800-ra becsülte a halálos áldozatok számát.

A katasztrófa mozgósította a nemzetek közösségét. Az Egyesült Államok a haditengerészet két hajóját irányította át a térségbe, ami 17 helikopter és mintegy ezer katona bevetését jelenti. Az UNICEF és az USAID orvosságot, élelmiszert és ruhaneműt, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes irodája 50 ezer dollárt és mentőosztagot, a nemzetközi vöröskereszt 128 ezer eurót, Ausztrália pedig 740 ezer amerikai dollárnak megfelelő pénzt küldött a bajbajutottak megsegítésére.

A Fülöp-szigeteken évente átlagosan húsz tájfun, trópusi esőket hozó vihar söpör át. A helyi lakosok és környezetvédők gyakran állítják, hogy az illegális fakitermelés, illetve bányászat következményeként válnak egyre pusztítóbbá ezek a forgószelek.