A Hamász alakíthat kormányt

Vágólapra másolva!
A parlamenti választásokon győztes radikális Hamászt kérte fel kormányalakításra Mahmúd Abbász elnök az új palesztin törvényhozás alakuló ülésén. Abbász az Izraellel kötött megállapodások tiszteletben tartására szólította fel a leendő kormányt. A Hamász szóvivője ugyanakkor továbbra is a fegyveres harc folytatása mellett foglalt állást, míg a miniszterelnök-jelölt a "nézeteltérések párbeszéd útján való rendezését" szorgalmazta.
Vágólapra másolva!

Abbász beszédében felszólította az új kormányt, hogy tartsa tiszteletben a Palesztin Hatóság és Izrael között korábban megkötött megállapodásokat, különös tekintettel az 1993-as oslói egyezményre, amely megnyitotta az utat egy évvel később a Palesztin Hatóság megalakulásához. Az elnök úgy vélekedett, hogy az új kabinetnek el kell köteleznie magát az Izraellel való békefolyamat mellett és véget kell vetnie a "fegyverek káoszának".

A palesztin elnök leszögezte: az Izraellel kötött közbülső békemegállapodások realitások, és nem engedi meg senkinek, hogy azok legitimitását megkérdőjelezze.

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője elutasította Abbász felhívását. "A Hamász elveti a tárgyalásokat a jelenlegi körülmények között mindaddig, amíg a megszállás és az agresszió folytatódik. Megerősítjük a fegyveres ellenállás melletti elkötelezettségünket, mint népünk természetes jogát" - jelentette ki a szóvivő.

Ugyanakkor Iszmáil Hanije, a mozgalom miniszterelnök-jelöltje "olyan politikai nézeteltérésekről" beszélt a Hamász és Abbász között, amelyeket "párbeszéd útján" meg lehet oldani.

Abbász felszólította a nemzetek közösségét, hogy segítsenek újraindítani az izraeli-palesztin béketárgyalásokat. Úgy vélekedett azonban - utalva a Hamász-kormány esetére ígért nemzetközi szankciókra - hogy "nem szabad megbüntetni a palesztin népet demokratikus választása miatt", és a választások okozta változás nem lehet ürügy a palesztinok elleni újabb agresszióra, vagy zsarolásra.

13 képviselő izraeli börtönben van

Az új törvényhozás alakuló ülése szombat délelőtt Korán-idézetek felolvasásával és a képviselők eskütételével kezdődött a ciszjordániai Rámalláhban. Az ülésen a helyszínen, illetve videó-konferenciavonal segítségével 119 képviselő vesz részt a törvényhozás 132 tagjából. Tizenhárom megválasztott képviselő jelenleg izraeli börtönökben raboskodik.

A konferencia-vonalat annak az 54 képviselő számára hozták létre, akik az izraeli biztonsági intézkedések miatt nem tudtak a Gázai övezetből Rámalláhba utazni. Ez elsősorban a január 25-i választásokon 74 mandátumot szerzett Hamász szélsőséges iszlám mozgalom képviselőire vonatkozik, mivel Izrael a szervezetet terrorista csoportnak tekinti.

Az új palesztin parlament elnökévé Abdel-Azíz Duejket, a Hamász egyik ciszjordániai vezetőjét választották meg szombaton. Az 58 éves Duejk megválasztása csak formaság volt, mivel egyetlen jelöltként indult, és előzőleg már támogatásáról biztosította őt a 132 tagú törvényhozás 74 Hamász-képviselője. Tisztségének jelentőségét növeli, hogy a Palesztin Hatóság elnökének akadályoztatása esetén Duejk, mint parlamenti elnök veszi át annak funkcióit.

A Hamász képviselői szombaton a parlamenti ülés előtt is megerősítették, hogy Iszmáil Hanije a jelöltjük a kormányfői posztra. Az Abu Abed néven is emlegetett Hanije, a radikális szervezet politikai bizottságának tagja vezette a Hamász listáját a január 25-i palesztin parlamenti választásokon.