Basescu szükségesnek tartja kisebbségi törvényt

Vágólapra másolva!
Szükség van a romániai kisebbségek jogállásáról szóló átfogó törvényre, de nem szabad túlzásba vinni a kisebbségek javára történő pozitív diszkriminációt - vélekedett pénteken Traian Basescu román államfő.
Vágólapra másolva!

Basescu azután nyilatkozott a sajtónak, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) küldöttségét fogadta a Cotroceni-palotában. Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke ugyanis azt kérte az államfőtől: foglaljon állást a kisebbségi törvény tervezete, valamint az etnikumközi kapcsolatok körül kialakult belpolitikai vitákban, fogalmazzon meg egyértelmű üzenetet az etnikumközi kapcsolatok kérdésében, és álljon ki a nemzetiségek közötti együttműködési politika folytatása, valamint a kisebbségi jogok terén elért eddigi eredmények mellett.

Az államfő a korrupcióellenes ügyészség működését szabályozó kormányrendelet szenátusi elutasítása miatt hívta konzultációra a parlamenti pártokat, amelyek ugyanakkor más témát is felvethettek. Az RMDSZ, élve ezzel a lehetőséggel, felvázolta az államelnöknek az utóbbi időben kialakult kedvezőtlen helyzetet. Markó felhívta a figyelmet: egy ideje szélsőségesen nacionalista, magyarellenes hangulatkeltés tapasztalható Frunda György szenátor európa tanácsi tevékenysége kapcsán, illetve a kormány kisebbségi törvénytervezete körül, amelyet a koalíció egyik fő erejét alkotó Demokrata Párt ellenez a leghevesebben.

Traian Basescu, aki államfővé választása előtt éppen a Demokrata Párt elnöke volt, ígéretet tett: egyeztetni fog a pártokkal a kisebbségi törvény ügyében. A sajtónak adott nyilatkozatában kifejtette: szükség van egy átfogó törvényre, amely rendezi a nemzeti kisebbségek jogállását, mivel - mint mondta - az e kérdéssel kapcsolatos előírások több más törvényben, szétszórtan találhatók. Az államfő úgy véli, kiegyensúlyozott módon kell kezelni a kérdést, olyan formulát kell találni, amely valóban védi a nemzeti kisebbségek kulturális értékeit. Basescu szerint ugyanakkor nem szabad túlzásba vinni a pozitív diszkriminációt a kisebbségek javára.

A kisebbségi törvény volt a témája annak a találkozónak is, amelynek során Markó Béla fogadta Bukarestben Gianni Buquicchiót, a Velencei Bizottság főtitkárát. A vendég főként a kisebbségi törvény helyzetéről érdeklődött, kifejezve reményét, hogy mielőbb megszűnnek a tervezettel kapcsolatos viták, mivel szerinte ez jó és fontos törvény Románia számára.

A Velencei Bizottság főtitkára Markó Attila kisebbségügyi államtitkárral is megbeszélést folytatott. A nemzetközileg elismert testület kiemelt figyelemmel követi a kisebbségi törvény parlamenti vitájának alakulását, és a törvény elfogadása érdekében bármikor hajlandó további szakmai segítséget is nyújtani - mondta Buquicchio. Markó Attila hangsúlyozta: a nemzeti kisebbségek közös érdeke a törvény elfogadása, ebben a kérdésben azonban szükség van a kormánykoalíció minden tagjának a támogatására.

Buquicchio kifejtette: a Velencei Bizottság aggódva figyeli a felerősödő nacionalista hangulatkeltést, amely nem vet jó fényt Románia külföldi megítélésére.