Megöltek egy kazah ellenzéki vezetőt

Vágólapra másolva!
Gyilkosság áldozata lett a 43 éves Altinbek Szarszenbajev kazah ellenzéki vezető. Szarszenbajev korábban fontos állami tisztségeket töltött be, majd 2003-ben irányt váltott, és az ellenzék legnagyobb pártjának élére állt.
Vágólapra másolva!

Gyilkosság áldozata lett egy vezető ellenzéki politikus Kazahsztánban, a holttestet hétfőn fedezték föl egy autóban a közép-ázsiai ország egykori fővárosa, Almati közelében. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Altinbek Szarszenbajev tetemével egy kocsiban hevert a politikus sofőrjének és testőrének holtteste is.

A 43 évesen elhunyt Szarszenbajev politikusi karrierje során egy időben Nurszultan Nazarbajev, a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságot irányító tekintélyelvű vezetőjét követte, magas pozíciókat is betöltött: volt többek között Kazahsztán oroszországi nagykövete, tájékoztatási miniszter is, valamint a kazah nemzetbiztonsági tanács titkára. 2003-ban szakított Nazarbajevvel, és Kazahsztán első számú ellenzéki pártja, a Nagiz Ak Zsol (Világos Út) társelnöke lett.

Röviddel a 2005. decemberi kazah elnökválasztás előtt rejtélyes körülmények között életét vesztette Nazarbajev egy másik ellenfele, Zamanbek Nurkagyilov is.