Nem is harcoltak a guantanamói foglyok

Vágólapra másolva!
A guantámanói támaszponton őrzött foglyok többségét nem vádolják az amerikai hatóságok az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel szemben elkövetett ellenséges cselekményekkel, és csak néhány százalékukat fogták el maguk az amerikai fegyveres erők - derült ki egy amerikai kormányzati iratokon alapuló elemzésből.
Vágólapra másolva!

A New Jersey-i Seton Hall egyetem jogászai által készített jelentés szerint - amely csütörtökön került a brit hírügynökség birtokába - a Kuba szigetén lévő Guantánamo amerikai haditengerészeti támaszponton őrzött foglyok "nagy többsége soha nem vett részt az Egyesült Államok elleni harci cselekményben".

A jelentésben elemzett titkos kormányzati iratok azt összegezték, hogy az amerikai hadsereg 2004-ben folytatott kihallgatások során milyen bizonyítékokat használt fel annak eldöntésére, hogy az akkori 517 guantánamói fogoly ellenséges harcos-e.

Az elemzés rávilágít arra, hogy kiket is tartanak fogva Guantánamón 2002 óta - meghatározatlan ideig - azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban álltak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, vagy az azt támogató, 2001 végén megbuktatott afganisztáni muzulmán tálib rendszerrel.

A jelentés szerint a guantánamói foglyok 55 százalékát az amerikai hatóságok nem vádolják az Egyesült Államok és szövetségesei ellen elkövetett cselekményekkel. Azon őrizetesek között, akiknél a kormányzati iratokban elfogásuk helyét is feltüntették, mindössze öt százalékot tesz ki az amerikai erők által elfogottak aránya.

A többieket a pakisztáni hadsereg kerítette kézre Afganisztánban vagy Pakisztánban, vagy a tálib rendszer megbuktatásában segédkező afganisztáni Északi Szövetség fegyveresei vették őket őrizetbe. Egyes foglyokat pedig kalandorok egyszerűen eladtak az amerikai erőknek, majd eltűntek, jócskán megnehezítve azon állításuk hitelességének ellenőrzését, hogy az érintett rab terroristákkal állt kapcsolatban.

Az elemzés szerint a kormányzati iratok nagyszerű bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a guantánamói foglyok közül csak kevesen számítanak valóban veszélyesnek, terrorista csoportok befolyásos vezetőinek. Az őrizetesek 11 százaléka találkozott Oszama bin Laden al-Kaida-vezérrel és csak egy vett részt olyan al-Kaida-találkozókon, amelyeken a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményeket készítették elő.

A raboknak mindössze 8 százalékát tartják számon az al-Kaida harcosaként és 16 százalékukat tálib harcosként, a többieket ennél enyhébb - terrorista szervezet "tagja" vagy "segítője" - kategóriába sorolták be.

Az amerikai hatóságok eddig tíz guantánamói foglyot vádoltak meg háborús bűnökkel, s a védelmi minisztérium tisztségviselői azt valószínűsítik, hogy mindössze 50-75 fogoly ellen emelnek vádat a haditengerészeti támaszponton jelenleg őrzött mintegy 490 közül.