Los Angelesben is repülővel ölt volna az al-Kaida

Vágólapra másolva!
George W. Bush amerikai elnök tegnapi sajtótájékoztatóján részletesen ismertette egy olyan öngyilkos repülőgépes támadás terveit, amit az al-Kaida 2002-ben akart végrehajtani egy Los Angeles-i épület ellen. Bush szerint ez az eset is azt bizonyítja, hogy szükség van a 2001 után bevezetett szigorú biztonsági intézkedésekre, amelyek lehetővé teszik például a telefonbeszélgetések lehallgatását.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok nyugati partvidékének legmagasabb épülete, a Los Angeles-i US Bank Tower ellen akart repülőgépes öngyilkos akciót végrehajtani az al-Kaida - állította tegnapi sajtótájékoztatóján George W. Bush amerikai elnök, aki a meghiúsított akció részleteiről szóló sajtótájékoztatóval igyekezett védelmébe venni a 2001-es New York-i terrortámadások után bevezetett, szigorú és sokak által kifogásolt biztonsági intézkedéseket. Bush szerint ugyan az elmúlt 4 és fél évben nem érte támadás Amerikát saját területén, ennek ellenére azonban nem ringathatja magát abban a hitben az Egyesült Államok, hogy a nemzetet fenyegető veszélyeknek vége, erre jó példa a most ismertetett eset.

Az akciót állítólag nem sokkal a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után akarták végrehajtani, a gépeltérítéssel pedig egy Hambali néven ismert délkelet-ázsiai személyt akartak megbízni, mert azt feltételezték, hogy ő kevésbé lesz gyanús, mint az arab muszlimok. Az akciót végrehajtó sejtet már meg is szervezték, a pilóta is megvolt, de még 2002-ben elfogták a csoport tagjait, Hambalit pedig, akit a bali robbantások kitervelésével is vádolnak, 2003 augusztusában kerítették kézre Thaiföldön.

Bár Bush tavaly októberben már azzal védte az Amerikában bevezetett szigorú biztonsági intézkedéseket, például a telefonlehallgatások és az elektronikus levelek megfigyelésének egyszerűsítését, hogy 2001 óta már 10 al-Kaida-akciót hiúsítottak meg az Egyesült Államokban vagy szövetségeseinel, idáig azonban ez volt az első olyan akció, amelyről részleteiben is beszámoltak.