Felbomlott a horvát kormánykoalíció

Vágólapra másolva!
Felmondta a kormányzó Horvát Demokratikus Közösséggel (HDZ) kötött koalíciót a Demokratikus Központ (DC) pénteken, néhány órával azután, hogy a kormány bírálata miatt a miniszterelnök menesztette tisztségéből Vesna Skare Ozbolt igazságügyi minisztert, a DC politikusát.
Vágólapra másolva!

A DC kiválását a párt elnökeként maga Skare Ozbolt jelentette be. A hivatalából felmentett miniszter asszony a DC egyedüli képviselője a parlamentben, ahol a kormányzópártnak koalíciós partnere nélkül is hajszálnyi többsége lehet.

Médiabeszámolók szerint Ivo Sanader kormányfő a HDZ 63 fős frakciója mellett számíthat még a Horvát Szociál-Liberális Párt (HSLS) három képviselőjének, két független honatyának, a nemzeti kisebbségek hét képviselőjének és a Nyugdíjasok Pártja (HSU) háromfős parlamenti csoportjának támogatására. A DC azóta volt a Sanader miniszterelnök vezette kormányzópárt szövetségese, hogy a HDZ 2003 novemberében visszatért a hatalomba.

A megüresedett miniszteri posztra a törvényhozás pár óra alatt jóváhagyta a miniszterelnök új jelelöltjét Ana Lovrin személyében, aki a HDZ tagja. A kormányfő az igazságügyi miniszter menesztését indokolva kijelentette: nem lehet öt napig úgy miniszter valaki, hogy a hatodikon saját kormányát támadja meg egy sajtóértekezleten. Ez súlyos terhet jelentett mind a kormánynak, mind az igazságügyi tárca vezetőjének.

Skare Ozbolt ugyanakkor azzal magyarázta eltávolítását, hogy túlságosan független volt. Állítása szerint azzal is kivívta a miniszterelnök pártjának haragját, hogy nem akarta kinevezni egyik jelöltjüket egy zágrábi kerületi bíróság élére. Helyette olyan szakembert választott, aki élvezi a bírói kar megbecsülését.