Átadták a magyar falut Srí Lankán

Vágólapra másolva!
Srí Lankán pénteken átadták a hazánkban összegyűjtött adományokból felépült magyar falut, amelynek a neve szingalézül: Hungama. A magyarországi gyűjtésből épült házakba azok költözhetnek, akiknek otthonát elpusztította a 2004 decemberi szökőár.
Vágólapra másolva!

A Hungama névre keresztelt falu az első, amelyet felavattak Srí Lankán a szökőár pusztítása óta, bár a régióban több más ország is épít hasonló lakótelepet. A helyi közösség a névadással is kifejezi a magyarok önzetlen segítségnyújtásáért érzett háláját, ahogyan az a falu határán felállított emléktáblán is olvasható.

A Magyar-Srí Lanka-i Baráti Társaság röviddel a 2004. december 26-i természeti csapás után kezdett neki az adománygyűjtésnek hazánkban. Az önkormányzatok, vállalatok és magánszemélyek mintegy 70 millió forintot adtak össze, ebből épült fel a csaknem kész állapotban lévő 100 házas magyar falu fél év alatt.

Ez az első nagyobb szabású projekt, amely magyar segítségből valósult meg az országban. A jelenleg sátrakban élő családok csak egy hónap múlva költözhetnek be új otthonukba, miután a helyi hatóság eldönti, kik lehetnek a szerencsés lakók.

Hungama Srí Lanka déli részén, a cunami által szinte teljesen letarolt Hanbantote városka egyik negyedeként épült meg. A szűkebb körzetben mintegy 8 ezren haltak meg a szökőár pusztításában. Csak a piactéren 1500-an lelték a halálukat, amikor a 15 méter magasra csapott hullámok elérték a partot. A magyar falut az őserdőből kiszakított, a kormány által felajánlott telken építették fel helyi munkaerőt használva.

Az átadási ünnepségen a Srí Lanka-i kormány két minisztere és egy kormánymegbízott is megjelent, Magyarországot az indiai nagykövetség első beosztottja, Pethő Gyula képviselte. A civilek nevében Szabó Gábor, a Fejér megyei képviselőház elnöke adta át a lakótelepet.

Az eddigi legnagyobb szabású, Srí Lankára és Indonéziára is kiterjedő magyar segélyakcióban a Magyar Máltai, a Magyar Ökumenikus és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Caritas és a Magyar-Srí Lanka-i Baráti Társaság vett részt. Összesen mintegy 1,5 milliárd forintot mozgósítottak, ebből a pénzből építenek lakóházakat, közösségi létesítményeket, árvaházakat.